Aktuelle saker fra Naturhistorisk museum

Publisert 8. nov. 2022 14:17

To elever fra Edvard Munch videregående skole besøkte nylig museet som en del av Operasjon Dagsverk (OD). Elevene bidro til forskningsprosjektet "Natur i endring" for å samle inn penger til aksjonen.

fliser med fossile fisker og planter montert på vegg
Publisert 26. okt. 2022 10:32

En hel vegg fylt med 50 millioner år gamle fiske- og plantefossiler pryder nå vårt naturhistoriske bibliotek. Noe tilsvarende finnes ikke andre steder i Europa. Se timelapse-video fra oppbyggingen.

nøkkerose i vanndam, men blomst og blader
Publisert 25. okt. 2022 12:56

Sommeren 2022 kom det en oppsiktsvekkende nyhetsmelding fra Kew Gardens i England. Et tverrfaglig forskerteam slo fast at det finnes en tredje art av Victorianøkkerosen. Nyheten vakte oppsikt både blant botanikere og hagefolk.

Publisert 26. aug. 2022 15:27

Skjelettet til hvalrossen Freya er overført til Naturhistorisk museums samlinger etter å ha vært til obduksjon hos Veterinærinstituttet. Det er ingen planer om å stille ut skjelettet for publikum på museet.

Representanter fra Naturhistorisk museum mottar pris foran et hageanlegg i Botanisk hage
Publisert 29. sep. 2021 13:40

Følgende melding tikket nylig inn til ledelsen for Botanisk hage: «Nasjonalforeningen for folkehelse, Oslo fylkeslag har gleden av å informere om at Demensprisen 2021 går til Oldemors hage ved Botanisk hage, Naturhistorisk museum. Prisen gis for det flotte tiltaket som Oldemors hage er, og har vært gjennom mange år, for personer med demens og pårørende i Oslo.»

Fotografi av eventyrdikteren H C Andersen tatt ca 18760
Publisert 31. juli 2021 09:05

Denne sommeren er det 150 år siden eventyrdikteren H.C. Andersen ble feiret med folkefest i Botanisk hage. Bjørnstjerne Bjørnson og Jørgen Moe sto i spissen for hagefesten, med over 300 deltagere.

Bilde av botaniker med to kjempestore kålplanter, ca 2 meter høye.
Publisert 16. apr. 2021 15:37

Slektskap mellom dyrkede og ville planter spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å sikre norsk matproduksjon mot sykdommer og klimaendringer. En ny utendørs utstilling i Botanisk hage viser hvordan vekster som villeple og vill kål kan være til hjelp mot fremtidige trusler.

Bilde av gamle utstillinger med månefisk og sjiraff.
Publisert 12. apr. 2021 15:58

Å brenne opp en utslitt sjiraff fra 1800-tallet var en av oppgavene til Fridtjof Mehlum da han som 20-åring hadde sommerjobb på Zoologisk museum for 50 år siden.