
Professor i paleontologi Hans Arne Nakrem ved Naturhistorisk museum, er tildelt Toffenprisen 2021 «for sin entusiastiske formidling av geologi» av Norsk geologisk forening.
Professor i paleontologi Hans Arne Nakrem ved Naturhistorisk museum, er tildelt Toffenprisen 2021 «for sin entusiastiske formidling av geologi» av Norsk geologisk forening.
Med bidrag fra Naturhistorisk museum og Senter for Jordas utvikling og dynamikk ved Universitetet i Oslo, har en gruppe europeiske forskere funnet og karakterisert et nytt mineral i Måne-meteoritten Oued Awlitis 001. Mineralet, som har fått navnet donwilhelmsitt, finnes også i små mengder i Jordas mantel, mellom 460 og 700 kilometer under overflaten.
Brit Lisa Skjelkvåle får stillinga som museumsdirektør for Naturhistorisk museum på Tøyen. Det bestemte Universitetsstyret i dag.
Carl von Linné (1707-1778) grunnla den moderne systematikken som biologien fortsatt bygger på. Da Naturhistorisk museum fylte 200 år i 2014, ble jubileet markert med historiske benker plassert ulike steder i Botanisk hage. En av disse benkene ble oppkalt etter Linné og plassert ved systematisk hage, der plantene er plassert etter slektskap.
De to nyeste meteoritter funnet i Norge “Oslo” og “Valle” er nå klassifisert og registrert i en internasjonal database over meteoritter. Selv om disse meteorittene har vært kjente lenge er det først nå når de er klassifisert at vitenskapen betrakter dem som virkelige meteoritter.
Slik oppsummerer Tone Lindheim sin tid som direktør for Naturhistorisk museum.
En uke full av aktiviteter og arrangementer om klima og natur (24. september–4. oktober)
Tre dager, tjue arrangementer og mer enn 70 engasjerte innledere og debattanter: Klimahuset pangstartet høsten med Grønn digital Arendalsuke, sammen med Fo°tprint og UN Global Compact Norge.
Ti sesongansatte gartnere bidrar til å holde Botanisk hage vakker.
Linåkeren har sett ganske lik ut i ti år – for det utrente øyet. I virkeligheten er det et eksperiment med ulike datoer og ulike sorter.
Kom og gå humleturen vår! Du ser planten i ulike miljøer og får fem korte videofortellinger på mobilen.
2 200 kasser med lav kom nylig tilbake til Naturhistorisk museum etter å ha vært i Nederland. Der ble etikettinformasjonen fotografert og delvis digitalisert.
– Mest av alt er vi blitt inspirert til å gjøre noe, sier August Edvinsen, Emelie Anker og Kristian Gjertsen. Vennene var blant de aller første besøkende da Klimahuset åpnet dørene for publikum 17. juni.
– Klimahuset kan spille en stor og viktig rolle i å inspirere og engasjere til endring i bærekraftig retning, til å bygge håp om at det nytter, sa Kronprins Haakon da han åpnet Klimahuset ved Naturhistorisk museum.
Museet holder åpent med vanlige åpningstider og vil legge til rette for at besøkende skal få en trygg og god opplevelse. Vi følger helsemyndighetenes råd for å ivareta publikums og ansattes helse og sikkerhet.
Vi ber alle besøkende gjøre seg godt kjent med tiltakene som er innført for et trygt museumsbesøk, listet opp nedenfor.
Forsker Trude Magnussen ved Naturhistorisk trenger hjelp for å kartlegge fjærlusfaunaen i Norge.
Etter flere år med planlegging begynte Klimahuset virkelig å ta form i 2019. Les årsrapporten for Klimahuset.
Klimahuset står klart i Botanisk hage i Oslo. Det har allerede vært arena for flere digitale arrangementer med god oppslutning. Nå gleder staben seg til å åpne dørene og vise fram utstillingene.
Naturhistorisk museum holdes stengt som et tiltak for å forebygge smitte av koronaviruset. Stengingen gjelder Botanisk hage og alle museumsbygningene.
Verdens eneste bestand av «dinosaur-treet» Wollemia sto nylig i fare for å bli slukt av brannene som har herjet i Australia, men ble reddet etter en spektakulær redningsaksjon. Like oppsiktsvekkende er historien om hvordan Wollemia ble oppdaget. Innsatsen som gjøres for å bevare treet, og har blant annet ledet til at vi har ett av dem i Botanisk hage i Oslo.
Har du et bilde av været i Oslo som fortjener å henge på museum?
Det nye utstillingshuset om klima og klimaendringer blir ferdigstilt i løpet av noen måneder ved Naturhistorisk museum i Oslo. Det blir det første i sitt slag i Norden og vil romme utstillinger om en av vår tids største utfordringer.
Klimahuset og gartnere fra Botanisk hage dro til Barkåker for å hente med seg planter hjem.
Klimahuset har fått sin første leder. Brita Slettemark har jobbet med miljø hele sin karriere og vil ikke late som det finnes enkle løsninger.
Torsdag 31. oktober hadde Naturhistorisk museum besøk av to elever fra 8.-klasse som en del av Operasjon Dagsverk. Elevene bidro til forskningsprosjektet "Natur i endring" for å samle inn penger til aksjonen, som i år går til ungdommer som jobber i gruver i Den demokratiske republikken Kongo, for å bedre deres fremtidsmuligheter.