English version of this page

Planlegg ditt besøk

 
 

Praktisk informasjon

Museets plassering og kart

Naturhistorisk museum ligger i bydel Grünerløkka ved Tøyen på østsiden av Oslo sentrum (lenke til Google Maps). Museet omfatter alt innenfor gjerdene til Botanisk hage som har fire inngangsporter – i Sars' gate, i Jens Bjelkes gate og to i Monrads gate. Museets offisielle adresse er Sars' gate 1, 0562 Oslo. 

Kollektivtransport

Se Ruters nettsider for ruteinformasjon

Bil- og sykkelparkering

  • Det er ikke tillatt å kjøre inn i Botanisk hage, med unntak av vareleveranser og personer med funksjonsnedsettelse og gyldig parkeringskort. Innkjøring er fra Sars gate.
  • Museet har ikke egne parkeringsplasser for besøkende, men det er mulig å benytte beboerparkering i bebyggelsen rundt museet (mot betaling). 
  • Parkering for ansatte, studenter, gjester, entreprenører, servicefirma, håndverkere ved UiO etc.
  • Stativer for sykkelparkering finnes utenfor Botanisk hage ved portene i Monrads gate.
  • Det er ikke tillatt å sykle i Botanisk hage. Dette gjelder også elektriske sparkesykler. Vi gjør unntak for transportsykling av eldre og bevegelseshemmede. 
  • Parkering på HC-plass finnes utenfor Botanisk hage i Monrads gate, rett utenfor inngangen til museet. Det finnes også plass i Botanisk hage, innkjøring fra Sars gate.
  • Det finnes også kommunale HC-plasser rundt museet, se Oslo kommunes nettsider for kart

Hund

  • Det er tillatt med hund utendørs i Botanisk hage. Hunden må føres i kort bånd til enhver tid og får ikke tråkke i blomsterbedene.
  • Det er hundeeiers ansvar å fjerne etterlatenskaper.
  • Det er tillatt å ha med førerhund i utstillingene. Det er ikke tillatt å ta med seg andre dyr inn i bygningene.

Barnevogn

Barnevogn kan normalt tas med inn i våre utstillinger, men på dager med mange besøkende anmoder vi om å parkere barnevognene på utsiden av museumsbygningene. Vi låner ut bæreseler ved behov.

Rullestol

  • I store deler av Botanisk hage er det mulig å bevege seg med rullestol. Vær oppmerksom på at det enkelte steder er bratt og smale veier. 
  • Det er tilrettelagt for rullestol i utstillingene i Colletts hus, Brøggers hus og Klimahuset. Utstillingene har også egne handikaptoalett. 
  • Veksthusene (Palmehuset og Victoriahuset) er ikke tilrettelagt for rullestol. 
  • Vi har to rullestoler som kan lånes. Vennligst henvend deg i museumsbutikken.

Kafé

Kaféen Handwerk Botaniske selger økologisk, kortreist mat. Du finner den i Tøyen hovedgård på Naturhistorisk museum.

Omvisning

Grupper som ønsker omvisning kan booke dette på forhånd. Det koster 1500 for inntil 10 personer. De forskjellige omvisningene kan ses her: 

Naturhistorisk bibliotek

Biblioteket er åpent for alle museets besøkende og befinner seg i kjelleren av de geologiske utstillingene. Her finner du bøker om natur og mange aktiviteter for de minste som lego, dyrefigurer, puslespill og fossiler som kan tas på. 

Biblioteket har samme åpningstider som utstillingene på museet

Toalett

Det finnes toaletter for publikum i Colletts hus, Klimahuset og driftsbygningen ved Tøyen hovedgård. 

Film og foto

Fotografering og filming for privat bruk er tillatt ved Naturhistorisk museum, inkludert Botanisk hage. Fotografering som involverer mange personer eller omfattende utstyr som kan være til sjenanse for andre besøkende, er imidlertid ikke tillatt. 

All profesjonell fotografering, uansett om den er kommersiell eller ikke, er kun tillatt etter skriftlig tillatelse fra Naturhistorisk museum. Dette gjelder også for bryllupsfotografering. De fleste tillatelser gis mot betaling, med enkelte unntak. Vennligst benytt søknadsskjemaet under dersom du ønsker å bruke Naturhistorisk museum som foto-lokalitet. 

Vi gjør oppmerksom på at Naturhistorisk museum har et generelt forbud mot kommersiell aktivitet på våre områder, inkludert reklame- og motefotografering. 

Søknad om fotografering og filming

Det kan ta opp mot 10 arbeidsdager fra søknaden sendes inn til den er ferdig behandlet.

Vielser

Naturhistorisk museum er med sin botaniske hage et populært sted for vielser. Du kan søke om å holde din vielses-seremoni på plenen ved Oldemors hage (se kart nedenfor). 

Søk om vielse i Botanisk hage

Museet som lokalitet

Ønsker du å benytte museet som lokalitet til et prosjekt eller inngå samarbeid med oss? 

Naturhistorisk museum, med sin botaniske hage og museumsbygninger, er en unik lokalitet og en av Oslos mest besøkte attraksjoner. Vi mottar mange henvendelser fra organisasjoner, bedrifter, kunstnere, privatpersoner o.l. som ønsker å benytte museet som lokalitet til diverse prosjekter, utstillinger, arrangementer, eller inngå samarbeid med oss. Dette synes museet er veldig hyggelig, men vi kan dessverre ikke si ja til alle. Ønsker du å benytte våre områder for ditt prosjekt, vennligst benytt søknadsskjemaet under. Vi opererer med tre søknadsfrister i året og søknadene vil bli besvart innen 10 arbeidsdager fra fristen går ut. 

Søk innen 1. februar, 1. mai, 1. august og 1. november

 

For skoler og barnehager

Museet har et variert læringstilbud for skoleelever i alle aldre. Vi har også tilpassede opplegg for barnehager om klima. Ønsker du å besøke oss uten å bestille opplegg, har vi forslag til aktiviteter du kan gjennomføre med din gruppe. 

Se våre læringstilbud

Naturhistorisk bibliotek

I vårt nye bibliotek kan små og store besøkende fordype seg i et mylder av bøker om natur. Her finnes også aktiviteter for de minste som lego, dyrefigurer, puslespill og fossiler som kan tas på. Du finner biblioteket i kjelleretasjen i våre geologiske utstillinger.

Les mer om biblioteket

Image may contain: Human, Lighting, Suit, Event, Tie.

Museumsbutikken – en opplevelse i seg selv

Ikke glem å sette av tid til museumsbutikken når du besøker utstillingene. Butikken er en opplevelse i seg selv med mange artikler du ikke finner andre steder. Enten du er på let etter en gave eller inspirasjon. 

 

Les mer om museumsbutikken

Gå til nettbutikken

Arrangementer og omvisninger