Treblad-slekten

TrilliumI den amerikanske delen av Fjellhagen vokser mange arter i trebladslekten, Trillium. Det norske navnet er beskrivende: Planten har tre blad i krans, tre grønne begerblad og tre fargete kronblad. I blomsten sitter tre pluss tre pollenbærere i to kranser, og griffelen har tre arr.

Slekten Trillium tilhører Melanthiaceae, giftliljefamilien.

Treblad blomstrer i mai. Slekten vokser hovedsakelig vill i Nord-Amerika, men noen arter vokser også i Nordøst-Asia. I hager trives treblad best i halvskygge, i dyp, næringsrik og veldrenert moldjord. Klimaet er ganske likt i Nord-Amerika og Norge, slik at slekten kan dyrkes på friland hos oss.

Trillium er flerårig, og formerer seg både med frø og vegetativt ved forgreining av rotstokken. Planten bør stå flere år før deling. Delingen bør skje på slutten av sommeren, når planten er visnet ned. Formering med frø er tidkrevende. Frøene spirer først etter å ha ligget i jorda en vinter. Fra frøspiring til blomstring tar det minst fem år.

Frukten er et bær eller en kjøttfull kapsel. Frøene har et oljelegeme, såkalt elaisom. I likhet med mange andre vårblomster på den nordlige halvkule, er Trillium maurspredd. Maur spiser elaisomet og sprer derved planten.

En av de minste artene er snøtreblad. Den vokser vilt i USA.

Bilde av blomsten snøtreblad.
Snøtreblad Trillium nivale i blomst i april. Foto: Kristina Bjureke

Publisert 9. apr. 2010 10:29 - Sist endret 6. apr. 2022 13:29