Hvordan gikk det med Tøyen Bee & Bee?

insekthotellet tøyen Bee & bee

Insekthotellet åpnet for innsjekking av gjester i mai. Det kom flere gjester enn forventet, og de gir forskerne viktige data om disse artene.

Tøyen Bee & Bee er et insekthotell utstyrt med teknologi, som gjør at vi kan følge villbienes hemmelige liv inne i hotellet. Hotellet er et samarbeidsprosjekt mellom Naturhistorisk museum, Atea og IBM.

Insekthotellet er utstyrt med sensorer og kameraer som samler data hele døgnet. Videoen fra kameraene live-streames til nettet slik at villbienes hemmelige liv kan følges av publikum og forskere. Sensorene registrerer endringer i lys, temperatur og fuktighet, og dataene vil bli strukturert og lagret for framtidig analyse.

Hotellet åpnet dørene i mai, og det var stor spenning knyttet til hvilke gjester som ville sjekke inn. 

Nå er sesongen på hell, og insektforsker Hallvard Elven ved NHM forteller hvordan det har gått.

Foto av insektforsker Hallvard Elven
Insektforsker ved NHM, Hallvard Elven. Foto: Karsten Sund.

– Jeg trodde egentlig ikke det skulle bli så mange gjester i hotellet den første sesongen. Det tar vanligvis litt tid fra man setter opp et hotell til insektene oppdager det og begynner å kolonisere det. Vi prøvde å "lure" naturen og framskynde prosessen litt ved å putte inn en del ferdig innflyttet reirmateriale fra et av de andre insekthotellene våre, men vi ante ikke om trikset ville fungere. Gleden og overraskelsen var derfor stor når hotellet fikk skikkelig mange gjester utover sommeren, forteller Elven.

Lenge så det likevel ikke ut til at noen av gjestene ville bosette seg i de hullene som hadde kameraovervåking. 

Først i august valgte en gjest å sjekke inn på et kameraovervåket hull. Gjesten var en graveveps, og den ble døpt Luselise. Over de neste fire ukene kunne vi følge Luselise på skjermen mens hun jobbet iherdig med å innrede reir i hullet sitt. Det ble hyppige blogginnlegg, noen tristere enn andre. Andre gjester flyttet også inn i "kamerahullene", og det var aktivitet i hullene helt frem til snøen kom. 

Bladlusgravevepsen Luselise flyr inn til Tøyen Bee & Bee
Bladlusgravevepsen Luselise ble hotellets første gjest som flyttet inn i en kameraovervåket celle. Foto: Hallvard Elven

Mer aktivitet neste år
Et insekthotell må gjerne etablere seg, som betyr at det kan bli flere gjester neste år.

– Jeg er ganske overbevist om at aktiviteten i hotellet vil bli enda større til neste år. Det store spørsmålet er hvor mange av gjestene som vil benytte hullene som har kameraovervåking. Håpet mitt er at noen av de store murerbiene vil flytte inn der, men det er umulig å forutsi. De er ganske egenrådige.

I tillegg til å gi publikum stor glede, er hotellet et høyteknologisk vidunder for insektforskere. Det var knyttet stor spenning til om teknologien ville fungere.  

– Hotellet har fungert over all forventning! Både publikum og insekter har flokket til det, og på høsten fikk vi til og med opptil flere gjester i de hullene som hadde kamera, noe som har gitt oss masse videodata som vi kan sitte og kose oss med utover vinteren. I tillegg er det godt å se at både kameraer, sensorer og den øvrige teknologien i hotellet har stått løpet ut med bare bittesmå tekniske utfordringer underveis.

Nå blir det en roligere tid på hotellet, men til våren braker det løs igjen. Kameraene vil bli tatt inn for vinteren, men værsensorene blir værende og vil logge tilstanden i hotellet gjennom hele vinteren. Noen endringer og forbedringer vil nok skje i løpet av vinteren, så hotellet blir enda bedre rustet til å dokumentere livet i hotellet når insektene våkner fra dvalen.

Les alt om hotellet på Tøyen Bee & Bee sine nettsider

 

Biehotell

Lag ditt eget insekthotell
Vinteren er en ypperlig tid til å lage ditt eget insekthotell, så det er klart til våren. Hallvard har laget en komplett guide for de som vil bygge sitt eget hotell.

Emneord: insekthotell, veps, hallvard elven Av Miriam Alveberg
Publisert 3. nov. 2023 12:40 - Sist endret 3. nov. 2023 14:00