Newzealender gjør debut

Fiberplante fra New Zealand blomstrer for første gang.

Bilde av rødblomstret, stor fiberplante.

For fem år siden fikk Botanisk hage frø av denne planten fra New Zealand. Nå står den i blomst for første gang, takket være god omsorg og pleie fra hagens dyktige gartnere.

To eksemplarer i kjempestore potter danner en inngangsportal til den øvre delen av Urtehagen.

Det norske navnet er newzealandsk lin, det vitenskapelige Phormium tenax. På engelsk kalles den New Zealand flax. Den tilhører aloefamilien.

Denne eviggrønne planten hører hjemme på New Zealand og Norfolkøya, der den dyrkes som prydplante. I tillegg har den tradisjonelt vært en viktig fiberplante for maoriene som har brukt den seige og sterke basten til tekstiler og tauverk. I Australia og på enkelte stillehavsøyer er den å regne som en invaderende art.

Store Norske Leksikon sier blant annet følgende om newzealandsk lin: 

"Plantene har en stor rosett av smale, inntil to meter lange blader ved bakken og en lang blomsterstengel skyter opp fra midten av bladrosetten. Blomsterstengelen kan bli opptil fire meter høy og bladrosetten inntil to meter vid. Blomstene er gule, oransje eller røde. Denne arten pollineres av fugler i honningeterfamilien som for eksempel tui som kun finnes på New Zealand."

Bildet kan inneholde: sky, himmel, anlegg, plantsamfunn, terrestrisk plante.
Vakkert plassert i Urtehagen viser newzealandsk lin sin blomsterprakt for første gang.
Foto: Dag Inge Danielsen, NHM


 

Publisert 4. juni 2021 17:13 - Sist endret 5. juni 2021 12:21