Mitt beste tips: Senk standarden og senk skuldrene!

Vi drømmer alle om en hvit jul, men kanskje er det en grønnere feiring vi skal ønske oss?

- Jeg har begynt å gi bort bøker jeg har lest, selv om det gjør litt vondt med bøker jeg har blitt glad i, sier Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender når hun skal fremheve noe nytt hun selv har gjort for en grønnere jul.

Anja Bakken Riise foredrar

Foto: NHM/ Klimahuset

Vi tok en prat med Anja om den grønne julefeiringa:

- Jeg er veldig glad i å gi bort hjemmelaget tomatsild, kan Anja røpe. Men hun kommer også med en liten advarsel, smertelig erfart: Et stort glass tomatsild hun hadde gitt en venn til jul, sto nærmest urørt i kjøleskapet da hun var på besøk i mai. Så: Kjenn din venn! Ikke gi bort mat du ikke vet at vedkommende liker - ellers blir det bare en ekstra kilde til matsvinn. 

Vi påpeker at mange av julegavetipsene hun kommer med i foredraget (se video under) kunne vært tatt rett ut av 1970-tallets jul, er noe typisk 2020?

- Ja, mener Anja, gavekort på utleie av klær og sy-kurs er veldig i tiden. Også har jo digitale opplevelser du kan gjøre hjemmefra vært veldig 2020..

 

I en tid hvor vi alle blir oppfordret til å handle som aldri før, hva er de største hindrene for at vi gjør jula litt grønnere?

- To ting! For det første er det veldig enkelt og billig å kjøpe ting. For det andre er det kulturelt: De siste tiåra har vi vent oss til at  jul er synonymt med å gi gaver, og gavene har blitt dyrere og finere. I alle fall har det vært sånn fram til nå: Kanskje er man i ferd med å nå en topp der det endrer seg, veksten har tross alt roet seg.

Til slutt fikk vi lov til å vise Anja rundt i museet, ekslusivt for henne siden korona-regler krever at vi holder stengt fortsatt. I siste del av utstillingen fikk hun svar på hvilken rolle hun kan spille i klimakampen: Påvirkeren! 

Bildet kan inneholde: verden.

Har du lyst til å se hele intervjuet - og foredraget til Anja - anbefaler vi at du setter av en halvtimes tid til dette opptaket fra Anjas besøk på Klimahuset:

 

Les mer:

Publisert 4. des. 2020 08:46 - Sist endret 4. des. 2020 08:46