Klimahuset: Penelope (14) legger ned grunnsteinen

Botanisk hage fylles av miljøforkjempere når Penelope Lea (14) legger ned grunnsteinen til det nye Klimahuset.

Prospektbilde av Klimahuset sett ovenfra

Våren 2020 åpner Universitetet i Oslo (UiO) Klimahuset ved Naturhistorisk museum i Botanisk hage. Torsdag 20. juni kl. 14.45 inviterer UiO til nedleggelse av den symbolske grunnsteinen – en tidskapsel fylt med klimarelaterte gjenstander. 

– Vi er stolte og glade for at et av verdens første Klimahus blir bygget her i Botanisk hage på Tøyen, sier Tone Lindheim, museumsdirektør ved Naturhistorisk museum. 

– Her skal vi ta imot 100.000 besøkende årlig. En stor del av disse vil være elever i Oslo-skolen, som vil få egne undervisningsopplegg fra våren 2020. Takket være en raus gave fra Jens Ulltveit Moe er vi nå i stand til å etablere dette Klimahuset, det første nye publikumsbygget i Botanisk hage på over hundre år.

Det skal være en nyskapende arena for debatt og formidling av klimaforskning, spesielt rettet mot unge.

Da er det naturlig at en av hovedpersonene på talerlisten for arrangementet er 14 år gamle Penelope Lea – frivillig i Miljøagentene, og tidenes yngste vinner av Frivillighetsprisen. Hun vil snakke litt om hva klimakampen betyr for henne før hun legger ned grunnsteinen på husets byggeplass.

– Klimahuset viser at Universitetet i Oslo går i front nasjonalt og internasjonalt når det gjelder å satse på klima og bærekraft. Dette vil bli et innovativt møtested for klimaspørsmål, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

Øvrige talere på listen er klima- og miljøminister Ola Elvestuen, ordfører i Oslo Marianne Borgen, byrådsleder i Oslo Raymond Johansen, gavegiver Jens Ulltveit Moe, Svein Stølen og Tone Lindheim. Årets Urørt i 2018 JON OLAV spiller minikonsert.

 

Klimahuset åpner våren 2020 og skal være en vital og spennende arena for utstillinger, debatter og foredrag om klima og klimaendringer, spesielt rettet mot ungdom. Les mer om huset her

Publisert 12. juni 2019 12:52 - Sist endret 18. juni 2019 11:01