Naturhistorisk bibliotek

Barn som leker med dinosaurleker på gulv med bokhyller i bakgrunn

I biblioteket kan små og store besøkende fordype seg i et mylder av bøker om natur. Her finnes også aktiviteter for de minste som lego, dyrefigurer, puslespill og fossiler som kan tas på. 

Naturhistorisk bibliotek er en del av Realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo, og dette er dets første fagbibliotek med barn og unge som målgruppe. 

Hvem kan bruke biblioteket?

Hvilke bøker finnes i biblioteket?

En stor samling bøker om dyr, planter, havet, dinosaurer, steiner, mineraler, meteoritter, verdensrommet, jorda, vær, vitenskap, biologi, evolusjon, kroppen, klima, hager, reiser og mer. De fleste av bøkene er for barn og unge, men vi har også en stor samling populærvitenskapelige bøker rettet mot et mer voksent publikum.

Utlån av bøker

Alle kan låne bøker fra biblioteket. Det krever at man registrerer seg som låner og får lånekort. Les mer om regler for lån av bøker i biblioteket

  Åpningstider

  Biblioteket har samme åpningstider som utstillingene på museet, men er ubemannet fra klokken 16.00 på hverdager. 

  • Fredag 25. november stenger biblioteket 12:00 i forbindelse med et arrangement. 
  • Torsdag 8. desember er biblioteket stengt hele dagen i forbindelse med et arrangement. 

  Hvilke aktiviteter tilbys i biblioteket?

  • Vi har lego og duplo, puslespill, perler, dyre- og dinosaurfigurer og fossiler og steiner man kan få ta på. 
  • Med jevne mellomrom har vi arrangementer i biblioteket som er åpent for museets besøkende. 
  • Forskningsformidling til barn og ungdom er en av bibliotekets viktigste oppgaver, og vi tilbyr høytlesning, boksamtaler og foredrag med våre eksperter.  

  Spising av medbrakt mat

  Vi har flere bord og en liten kjøkkenkrok i biblioteket som kan benyttes til å spise medbrakt mat, oppvarming av barnemat, og liknende. Skole- og barnehagegrupper på besøk kan benytte disse fasilitetene etter avtale. Vi ønsker at all spising skal skje ved bordene. 

  Trivselsregler

  De som besøker biblioteket må ta hensyn til hverandre sånn at de som har lyst til å sitte og kose seg med bøkene får mulighet til det. Vi som jobber der vil passe på at alle har det bra. 

  Hva kan du ikke gjøre i biblioteket?

  • Vi har ikke datamaskiner og skrivere til bruk for publikum, men elever som har med egen bærbar maskin eller nettbrett kan benytte disse i biblioteket. Vi har strømuttak som kan benyttes. 

  Arrangementer i biblioteket

  10. des. 2022 10:0015:00
  17. des. 2022 10:0015:00
  Image may contain: Microphone, Musician, Music, Performing arts, Entertainment.

  For skoler og barnehager

  Museet tilbyr undervisning tilpasset skoleklasser på alle trinn. Vi har også egne formidlingsopplegg om årstider, vær, natur og miljøvern for barnehagebarn.

  Se våre læringstilbud

  Kontakt biblioteket

  • E-post: nhm-bibliotek@ub.uio.no
  • Telefon: +47 413 95 145