English version of this page

Norske dyr – utforsk vår hjemlige fauna

Opplev det norske dyrelivet og naturmiljøene de lever i. Fra ulker på havets bunn til den øverste, forblåste fjelltopp hvor fjellrypa frister tilværelsen. 

utstoppede rovfugler i utstilling

Utstillingen Norske dyr – opprinnelig kalt Norske sal – sto ferdig i 1980. Utstillingene består av over 50 montre som viser gjenskapte typiske naturmiljøer fra Norge og eksempler på dyr som lever der – også kalt naturhistoriske dioramaer.

Utstillingene er bygd opp med en gradvis stigning, slik at opplevelsen tar form av en reise helt fra kysten med livet på havbunnen til dyr som frister tilværelsen på snaufjell i innlandet. I siste del av utstillingen viser vi glimt av det arktiske dyrelivet på Svalbard.

Ved siden av de største dioramaene finner du digitale trykk-skjermer hvor barn og voksne kan lese mer om dyrene i montrene. 

diorama-bilder

Sjeldne utstillinger

I tillegg til utstoppede dyr er dioramaene dekorert med bakgrunner og installasjoner utført av  billedkunstnere, for å gi et livaktig uttrykk av naturmiljøene. Slike diorama-utstillinger er svært kostbare og tar lang tid å lage. En av museets kunstnere bodde åtte år på museet for å male montrene i denne utstillingen og Verdens dyr.

Liknende utstillinger har med årene blitt fjernet til fordel for andre utstillinger på mange museer verden over. Diorama-utstillingene våre er derfor en helt spesiell fremstilling av natur som ikke kan oppleves mange andre steder. 

Publisert 4. mars 2022 11:44 - Sist endret 5. aug. 2022 19:18
museum

Besøk oss

Se åpningstider, billettpriser, kart og veibeskrivelse, informasjon om tilgjengelighet og fasiliteter.

Planlegg besøket