English version of this page

Naturens vakreste – skjønn evolusjon

Blant fuglearter er det mange eksempler på spektakulære fjærdrakter, fjonge stjerter og imponerende sanger. I denne mini-utstillingen kan du se representanter fra noen av verdens flotteste fuglegrupper og lære om hvordan evolusjonen bringer fram slike ornamenter og sanger.

Bildet kan inneholde: fugl, hummingbird, nebb, wildlife.

Hos mange fugler og andre dyr er det store forskjeller mellom hanner og hunner. Som regel er det hannene som konkurrerer om hunnenes gunst, og det er ofte de individene med vakrest farger eller den flotteste sangen som blir valgt.

Slik utvelgelse kalles kjønnsseleksjon, og er en viktig drivkraft bak blant annet påfuglens stjert og andre iøynefallende trekk i dyreriket.  

Lange stjertfjær kan, i likhet med flotte fjærfarger, fortelle en mulig make noe om den genetiske kvaliteten til eieren. Såkalte hudlapper, som hannens kam og hakelapper, kan gjenspeile hans nåværende helsetilstand. 

utstoppet blåstrupe med blått og oransje bryst
Blåstrupe-hannen har med sitt blå og oransje bryst en av de flotteste fjærdraktene i norsk natur, og det spiller en viktig rolle i konkurransen om hunnenes gunst. Foto: Truong Vu Pham/Naturhistorisk museum

I utstillingen har vi utstilt noen av våre mest fargerike fugler som viser hva kjønnsseleksjon kan føre til. Mange av fuglene som vises fram har aldri tidligere vært utstilt ved museet. 

Blant de vakre fuglene i utstillingen finner du både kolibrier, solfugler og blåstrupe fra vår egen fauna.

Besøk vårt kunnskapsunivers

Se video av blåstrupe

Publisert 4. mars 2022 11:54 - Sist endret 27. apr. 2022 12:41
museum

Besøk oss

Se åpningstider, billettpriser, kart og veibeskrivelse, informasjon om tilgjengelighet og fasiliteter.

Planlegg besøket