English version of this page

Victoriahuset

Victoriahuset på Tøyen ble åpnet i 1876 og er som en tidskapsel fra 1800-­tallet. De fleste botaniske hager i Europa var opptatt av å dyrke og vise den gigantiske nøkkerosen fra Amazonas. Dette var lenge før folk flest fikk mulighet til å reise og oppleve eksotiske blomster – eller se dem på TV.

I midtrommet finner du bassenget med nøkkeroser. Vi dyrker arten Victoria cruziana eller krysninger mellom den og Victoria amazonica. Er du heldig, kan du også oppleve lotus i blomst. Ellers i rommet er det mest nyttevekster fra tropiske strøk, der klimaet er varmt og fuktig. Du kjenner dem fra kjøkkenet, men vet kanskje ikke hvordan plantene ingefær, kaffe og kanel ser ut i naturen.

Rommet til høyre når du kommer inn er viet afrikanske vekster, hvorav flere blir brukt til medisinske formål. Rommet til venstre viser et utsnitt av plantelivet i regnskogens trekroner, i tillegg til kjøttetende planter langs den ene veggen. Planter som lever i trekronene kalles epifytter. Mange av dem er orkidéer eller ananasslektninger.

Dronningen av nøkkeroser

Victoria-nøkkerosen er oppkalt etter dronning Victoria og vokser i Amazonas på grunt vann i stille bakevjer. Den er en av verdens mest hurtigvoksende planter. Et blad kan øke sin diameter med 35 cm på et døgn og kan holde vekten av et barn. Blomsten åpner seg bare to netter. Første natt er den hunnlig, neste er den hannlig. Det finnes to arter av kjempenøkkerose, Victoria cruziana og V. amazonica, som tidligere ble kalt V. regia. Forfatteren Johan Borgen (1902-1979) skrev novellen «Victoria Regia» (1954) der deler av handlingen er lagt til vårt veksthus.»

liste