English version of this page

Oldemors hage

Bildet kan inneholde: blomst, blomstrende plante, hage, anlegg, botanisk hage.
Foto: Dag Inge Danielsen

Oldemors hage er både en sansehage og en levende genbank. Her vokser gamle prydplanter som har vært populære hagestauder, men som nå sjelden er å finne i handelen. (En staude er en fler-årig plante.) Plantene i Oldemors hage er flyttet fra hager i Østlandsområdet. Kriteriet for utvelgelsen var at de skulle ha en kjent historie fra 1950-­tallet eller tidligere.

Slike gamle hageplanter har stor biologisk verdi. Gjennom lang tid har de tilpasset seg det lokale klimaet. Derfor har de egenskaper som kan mangle hos moderne sorter som selges i dag.

Oldemors hage er utformet og tilrettelagt for rullestolbrukere og personer med demens.  
Det sentrale området er avskjermet med gjerde, porter og busker slik at de besøkende trygt kan rusle på egen hånd, selv om de kan ha problemer med å orientere seg. Anlegget er bygget opp med gammeldagse benker, lysthus og stakittgjerde. Kombinasjonen av slike synsinntrykk og velkjente dufter fra barndommen kan vekke slumrende minner og danne utgangspunkt for gode samtaler.

Staudene i Oldemors hage er ordnet etter geografisk opprinnelse. Du finner eksempelvis hageaurikler, iris, dagliljer, peoner, floks, såpeurt og asters. Utenfor stakittgjerdet finner du tradisjonelle fruktsorter, humle og også noen gammeldagse roser

Primula er prima

Om våren finner du et vell av aurikler, også kjent som primula, i ulike farger og fasonger i Oldemors hage. Opphavet til denne populære stauden er en naturlig krysning av to primula- arter som ble funnet i Østerrike i 1576.

Interessen for hageaurikler vokste voldsom, også i Norge. I 1913 fantes over 100 ulike sorter av aurikler på Hadsel prestegård i Nordland. 

Godlukt ved kjøkkentrappa

Abrodd er en aromatisk busk som har vært dyrket i Norge siden 1600-tallet. Mange steder ble det plantet abrodd ved fjøsdøra eller kjøkkentrappa. Ved å stryke hendene gjennom planten ble man kvitt fjøslukten. 

Fra Thor Heyerdahls hage

Thor Heyerdahl vokste opp i Larvik. Fra familiens hage ble det hentet planter til Oldemors hage. Derfor kan du i dag beundre dagliljer og kjempekrager som Thor Heyerdal vokste opp med. Du finner dem i Vestfoldavdelingen ved lysthuset. Kjempekrage er en form for prestekrage.  

Klikk på bildene for å bla Error: resource not found: /besok-oss/botanisk-hage/avdelinger/oldemorshage/bilder/liste