English version of this page

Dufthagen

Bildet kan inneholde: hage, naturlig landskap, tre, eiendom, landskap.

Denne lille sekskantede hagen byr på nytelser for luktesansen. Alle plantene her dufter, noen i blomsten, andre i bladverket eller andre deler av planten. Duftplantene er plantet i høye bed, som gjør dem særlig godt tilgjengelig for rullestolbrukere og svaksynte. Her er det lov å berøre plantene.

Noen av duftstoffene i planter blir brukt i industrien f.eks. mentol fra mynter og thymol fra timian. De tilsettes som smaks-­ og duftstoffer i drops, konfekt, likør, såpe, tannpasta og hostesaft. Mange av plantene i Dufthagen er kjente krydderplanter som basilikum, rosmarin, bergmynte, merian, sar og estragon.

Plantenes duftstoffer er først og fremst eteriske oljer som er flyktige og fordunster lett. Planter som er rike på eteriske oljer inneholder ofte også andre stoffer med fysiologisk virkning på menneskekroppen. Mange av plantene i Dufthagen har derfor vært brukt som legeplanter.

Hvorfor dufter plantene?

Duftstoffer i plantene har som oppgave å tiltrekke eller frastøte dyr. Insekter blir lokket til planten for å sikre pollineringen. Avskrekkende duft er en del av plantenes forsvarsverk mot parasitter og andre skadeorganismer. De velduftende plantene dominerer i Dufthagen.

Klikk på bildene for å bla

Error: resource not found: /besok-oss/botanisk-hage/avdelinger/dufthagen/bilder/liste