English version of this page

Arboretet

Arboretet er samlingen av alle trær og busker i botanisk hage. Det dekker altså det meste av hagens areal, og omgir alle de øvrige hageanleggene. Uansett årstid finner du noe vakkert og beroligende å hvile øynene på blant hagens busker og trær.

tær i botanisk hage med sol som skinner gjennom løvverket

Arboretet inneholder over 1300 arter, underarter og kultivarer av trær og busker. Og det vokser mer enn 1900 trær og busker her.

Siden hagen ble anlagt for over 200 år siden, er trærne blitt plantet etter et visst system. Det betyr at trær i samme familie oftest vokser nær hverandre.

På en spasertur i arboretet kan du oppleve fantastisk blomstring til forskjellige årstider, blant annet hos kirsebær, gulved, duetre, robinia, trompettre, lind, svarthyll og skjærsmin, for ikke å glemme magnoliatrærne som blomstrer med store blomster på bar kvist tidlig om våren.

I de vestvendte skråningene mot Sars’ gate vokser bartrær. Valnøtt- trærne, med sine halvmeterlange «rogneblad» bidrar til et eksotisk preg i den samme skråningen. Hagens hvite morbærtre finnes også her.

Et av hagens eiendommelige treslag er tempeltre, Ginkgo biloba. Det kommer fra Øst­Asia. Det finnes kun én art av tempeltre, og dens nærmeste slektning i dag er konglepalmene. Deres felles stammor levde for 300 millioner år siden. Eksemplaret ved Victoriahuset ble plantet i 1870. Et annet "levende fossil" er urtidstreet, Metasequoia glyptostroboides. Slekten var beskrevet fra fossilt materiale, og en antok at den var utdødd inntil arten ble funnet lys levende i et bortgjemt dalføre i Kina i 1946.»

liste

Her finner du Arboretet

Publisert 13. mai 2022 14:58 - Sist endret 13. mai 2022 15:02