Krydderplanter

Det er få plantearter i vårt nordlige klima som egner seg som krydder. Mange av krydderurtene vi bruker stammer fra Middelhavsområdet og romerne brakte kunnskap om dem til Nord-Europa. Urtene ble brukt i klosterhager. Det vokser noen ville krydderurter på Hovedøya, noen av dem kan være brakt hit av munkene.

bakketimian form.jpg origanum_form.jpg
Bakketimian kan du lukte på langt hold ved slåttenga ved Vestre Kanonbatteri. Foto: P.E. Aas Bergmynte på norsk, men kanskje mer kjent som oregano i krydderhyllene.
  • Bergmynte eller oregano er kanskje den mest kjente krydderplanten som vokser på Hovedøya. Den brukes til pizza, spagettisaus, kjøtt- og fiskeretter, dressinger og grillolje, fersk eller tørket. Den har også blitt brukt til te, medisin og farging av garn.
  • Bakketimian er det viktigste krydderet i ertesuppe og har blitt brukt til te og medisin på sår og hevelser.
  • Einer har hatt mange bruksområder. Baret ble kokt til einerlåg som både ble brukt som te, smakstilsetning og antiseptisk middel. De svarte bærene (egentlig en type kongler) brukes som viltkrydder.

Grensen mellom krydderplanter og andre nytteplanter er flytende.

Krydderplanter

Last ned mediefil
Publisert 9. apr. 2010 16:14 - Sist endret 24. aug. 2015 16:44