Kanonbatteriene, 1808

Det er to gamle kanonstillinger på Hovedøya fra begynnelsen av 1800-tallet. Vestre kanonbatteri ligger på den sydvestre spissen av øya. Dette batteriet er satt i stand og det står støpejernkopier av munnladningskanoner fra 1800-tallet der. Det østre batteriet ligger på sydøstre side av badestranda. Man kan så vidt skimte det fra det vestre batteriet mellom trærne.

batteri_form CW.jpg
Kanonbatteriet på vestsiden av øya. Det ligger et tilsvarende batteri på østsiden. Foto: C. Webb Napoleonskrigene var de til da største krigene som noensinne hadde vært utkjempet. Detalj av maleri.

Under Napoleonskrigene ble kanonene det viktigste våpenet. I utgangspunktet var det Akershus festning som var Oslos forsvarsverk. Akershus er egentlig en gammel middelalderborg, og ville være ute av stand til å forsvare byen i en kanonduell med krigsskip. Det ble derfor bestemt å bygge forsvarsverker ute i fjorden for å forsvare byen. Hvis man skulle komme inn til Oslo med skip, måtte man seile ganske tett inntil Hovedøya, så her ble to kanonbatterier bygget ut etter at Danmark-Norge ble trukket med i Napoleonskrigene.

Du kan lese mer her.

Kanonbatteri og krutthus

Last ned mediefil

Tornekratt

Last ned mediefil

Hvor ble det av klostersteinen?

Last ned mediefil
Publisert 9. apr. 2010 16:11 - Sist endret 24. aug. 2015 16:18