Stein i papir!

TropehjelmHva inneholder mest stein, ukebladpapir eller avispapir?

1.-10. trinn

Aktiviteten gjøres ikke på Hovedøya. Den bør gjøres et sted på skolen hvor det ikke er brannfarlig.

Lag bål:

  1. Du trenger en avis og et ukeblad, samt fyrstikker.
     
  2. Spør elevene hva de tror brenner best av de to papirsortene.
     
  3. Tenn på. Dere vil se at avispapir brenner bedre enn det glansete papiret i ukeblader.
     
  4. Diskuter hva grunnen til dette kan være. Det må være fordi det er to ulike papirkvaliteter. Det er altså nødvenidg å vite mer om hva papir er laget av.

Hva er papir laget av?

Mange vil svare tre eller tremasse, men det er også stein i de fleste moderne papirkvaliteter. Avispapir, dopapir og liknende typer papir består først og fremst av tremasse. Papir som er stivere, glattere, blankere eller har mye farge inneholder også betydelige mengder kalsitt som utvinnes fra kalkstein. Norges største mineralbedrift, Hustadmarmor A/S, utvinner kalsitt fra ulike kalksteinsformasjoner i landet. Opp til 50 % av papiret kan være kalsitt. I vanlige skolebøker er det ca 30 % kalsitt. Ikke rart sekken er tung!

Kalsitt tilsatt i papirmassen gir et stivere papir. Det er nødvendig for at et ark f.eks. skal kunne gå gjennom valsen i en printer. Bestrykning med kalsitt på papiroverflaten gir et blankt ark og et ark som kan ta i mot fargetrykk av god kvalitet.

Gavepapir er en kvalitet som ofte har mye fargetrykk. I tillegg til kalsitt i papiret har disse mye stein i form av fargestoffer. Fargene kommer fra metalloksider som utvinnes fra malmforekomster. Brenner man gavepapir vil det bli mye tungmetaller i asken, noe som er helsefarlig.

Publisert 29. jan. 2010 12:59 - Sist endret 9. feb. 2012 16:06