Robert Colletts hus (tidl. Zoologisk museum)

Tidligere kjent som Zoologisk museum. På Universitetet i Oslos 200-årsdag, 2. september 2011, ble Zoologisk museum døpt om til Robert Colletts hus.

museumsbygning i solskinn, lav sol

Zoologisk museum ble reist i 1904-1908. Museet var det første av de tre naturvitenskapelige museene som ble bygget på Tøyen, inne i Botanisk hage.

Dette var første gang de zoologiske samlinger kom under eget tak siden ”Naturalmuseet” ble grunnlagt 1813. Samlingene var på vandring i forskjellige lokaler rundt i byen til de i 1851/52 ble overført til Domus media i de nye universitetsbygningene på Karl Johan. Gulvene holdt etter hvert ikke tyngden og utstillingen ble derfor stengt i 1906.

Utstillingene i det nybygde Zoologisk museum ble åpnet for publikum 1. februar 1910. Bygningen er kledd med nordmarkitt. Foruten utstillinger inneholder bygningen magasiner for de vitenskapelige samlingene, kontorer, laboratorier og verksteder.

Professor Robert Collett (1842-1913) var Naturalmuseets bestyrer fra 1886, og hadde en vesentlig del av æren for at den nye museums-bygningen ble reist, og for innredningen av den. Museet er blitt endret innvendig flere ganger, den siste omfattende endringen skjedde i 1966, da ble museet stengt for publikum. I 1972 ble museet gjenåpnet for publikum med nye og for sin tid, meget moderne museumsutstillinger.

Utstillinger i Robert Colletts hus

  • Bildet kan inneholde: fugl, hummingbird, nebb, wildlife. Naturens vakreste – skjønn evolusjon

    Blant fuglearter er det mange eksempler på spektakulære fjærdrakter, fjonge stjerter og imponerende sanger. I denne mini-utstillingen kan du se representanter fra noen av verdens flotteste fuglegrupper og lære om hvordan evolusjonen bringer fram slike ornamenter og sanger.

  • utstoppede rovfugler i utstilling Norske dyr – utforsk vår hjemlige fauna

    Opplev det norske dyrelivet og naturmiljøene de lever i. Fra ulker på havets bunn til den øverste, forblåste fjelltopp hvor fjellrypa frister tilværelsen.

  • utstoppede dyr i utstilling Verdens dyr – en dyregeografisk reise

    Besøk dyr fra hele verden inndelt etter geografiske regioner – fra pingviner i Antarktis' islandskap til sjimpanser og okapi i fuktige afrikanske regnskoger.

Publisert 11. des. 2007 07:44 - Sist endret 11. apr. 2022 15:06