Førstehjelp og spjelking av trær

I slutten av juni ble Botanisk hage hardt rammet av uvær. Vi mistet noen trær mens andre trær ble hardt skadet. Et av våre asketrær revnet fra bakken og fikk en flere meter lang åpen sprekk. Området rundt det skadde treet ble derfor sperret av i en periode.

mann i tre som borer jernstag gjennom stammen

Arborist Andreas Løvold utfører førstehjelp i håp om å berge treet. Foto: Karsten Sund

 

Her ser du sprekken som går fra grunnen og mange meter opp i treet. Foto: Karsten Sund

Vi synes treet er så verdifullt og ønsker at det skal overleve. Derfor tester vi ut å spjelke treet. Da får det en sjanse til å berge seg. Treet er ellers i god stand.

Vår arborist, Andreas Løvold har boret inn fire jernstag gjennom stammen med bolter som skal tette sprekken i stammen. Dette er et eksperiment. Vi håper vi kan beholde treet i mange år fremover. Det er satt opp to målepunkter og vi vil følge aktivt med på hva som skjer med treet.

Vi har aldri testet ut dette i Botanisk hage tidligere. Tidligere er enkeltgrener sikret, men aldri har vi spjelket et helt tre.

Treet er en Ask (Fraxinus excelsior) som er ca 25 meter høyt og en omkrets på ca to meter. Du finner det i arboretet øverst på høyre side av kirsebæralléen hvis du kommer inn porten fra Sars gate. 

 

Se bilder og les mer om Vind og regn herjet med hagen

Publisert 19. juli 2019 13:39 - Sist endret 7. jan. 2021 11:25