Trærne krever stell

Mens arborist Andreas Løvold sitter i toppen av et tre, tar Palmebladet en prat med to andre arborister: Hege Røer Pettersen og Merete Berg – på bakken.

Arboristene Hege Røer Pettersen (t.v.) og Merete Berg i arbeid med å beskjære kirsebæralleen. Foto: Per Gudmund Skaset

I Botanisk hages arboret finnes ca 1600 forskjellige arter av trær og busker. Alle disse skal stelles fagmessig. Dette er arboristenes oppgave, og en viktig oppgave om vinteren. (Arbor, fra latin: tre.)

Hege forklarer:  – Når vi beskjærer er det først og fremst publikum og de ansatte vi tenker på. Store døde greiner blir fjernet og overtunge greiner blir lettet på. Om sommeren, når trærne suger til seg vann, kan enkelte greiner bli så tunge at de rett og slett faller av. ”Sudden summer drop” kaller vi dette fenomenet. Dette kan skade både mennesker og treet selv.

Et slikt spontant fall gir ofte en stor flenge i treet – et stort sår. For å forebygge dette jobber arboristene aktivt med å gjennomgå hele arboretet for å merke ut trær som bør beskjæres.

På bildet ser vi en bergasal som heller kraftig over gangveien. For å forhindre at treet går overende klatrer arboristen opp i krona og reduserer vekten så kraftig at treet kan stå i mange år framover. Vi ser ikke Andreas Løvold – men han er oppi der!

Som besøkende i Botanisk hage har du kanskje observert at det i flerstammede trær er festet vaiere eller tau mellom stammene. Disse er der for å forankre en stamme til en annen slik at balansen i treet opprettholdes. Se nøye etter neste gang du passerer under et av de store vakre trærne i hagen – og gled deg over at vi har dyktige arborister som passer på hvert eneste ett av dem. Særlig om vinteren.
 

Emneord: Botanisk hage, Palmebladet, gartner, vinter Av Siggen Mortensen
Publisert 4. apr. 2018 09:23 - Sist endret 21. jan. 2019 14:38