Oppfinner og altmuligmann

Vedlikehold og reparasjon av maskiner, utstyr og traktorer. Dette er hovedoppgavene til Isak Messihi på verkstedet i Botanisk hage. Men han gjør mye mer, til tross for at han arbeider halv tid.  

Bildet kan inneholde: smil, hjul, motorkjøretøy, bildekk, gulvbelegg.

Isak Messihii verkstedet med en gammel gressklipper som han har bygget om til elektrisk drift – med en vaskemaskinmotor. Foto: Dag Inge Danielsen  

Han viser oss hvordan han har bygget om en gammel gresskklipper. Ved hjelp av en vaskemaskinmotor, et batteri og en omformer har den blitt en del av det grønne skiftet.

– Nå kan den gå uten å bråke og uten vedlikeholdskostnader. Den sparer oss for 2000 kroner i bensin og olje i løpet av sommersesongen, forteller Isak, som kom til Norge fra Iran for seks år siden.

Han vokste opp i Teheran, der faren drev et verksted for bildeler. Han likte godt å hjelpe til som gutt og det ble naturlig å utdanne seg til maskiningeniør. Etter hvert overtok Isak farsbedriften, som han videreutviklet med produksjon av nye typer maskiner, blant annet for filetering og flaskesortering.

– Folk kom til meg og fortalte om sine behov. Jeg tegnet det de trengte, lagde delene og monterte maskinene. Etter hvert hadde jeg også mange ansatte som jobbet for meg.

Som kristen var utfordringene mange, og Isak måtte til slutt ta den tunge beslutningen å flykte med familien. Han havnet i Tromsø, der han jobbet på Tromsø Mekaniske AS inntil familien dro sørover. I Oslo kom han med på et jobbsøkerprogram, og det var da han fant annonsen om ledig jobb i Botanisk hage, der han begynte i mai 2017.

Det viste seg at Isaks bakgrunn og kompetanse passet perfekt med behovet som skulle dekkes.

– Er det stor forskjell på årstidene for deg?

– Om sommeren har jeg mye jobb med verktøy og maskiner som er i stadig bruk, og som skal vedlikeholdes. Nå på vinteren har jeg tid til å tenke ut og planlegge nye og bedre metoder, som kan spare utgifter.

Ellers har kollegene lært seg at ingen utfordring er for liten eller for stor for Isak. Det er nettopp dette han trives med – å fikse problemer.

– Du er en vaskeekte oppfinner?

– I hjemlandet har jeg åtte patenter. Her i Norge har jeg to patentsøknader til behandling. Den ene dreier seg om et system for pigger i skosåler. Sko med pigger som trekker seg inn når det er varmt og kommer ut når det er kaldt tror jeg det er stort behov for med de vintrene vi har her.
 

Emneord: Botanisk hage, Palmebladet, vinter, gartner Av Dag Inge Danielsen
Publisert 4. apr. 2018 08:56 - Sist endret 5. aug. 2022 14:46