Konferanse om bare en bergart: pegmatitt

Den rare bergarten pegmatitt var i fokus da 80 forskere fra inn- og utland var samlet på konferanse i Kristiansand. Pegmatitt inneholder edelsteiner, sjeldne metaller og andre viktige råstoffer.

Den 13.-15. juni ble 8th International Symposium on Granitic Pegmatites PEG2017 på Agder Universitet i Kristiansand med 80 deltakere fra 22 land.

Tema for konferansen er veldig fokusert; den handler kun om en bergart, nemlig pegmatitter. Pegmatitter er råstoffkilde for silisiummetall som brukes i solcelleproduksjon, litium for batterier, tantal for mobiltelefoner og sjeldne jordarter for magneter i vindturbiner. Pegmatitter spiller derfor en viktig rolle for det «grønne» energiskiftet, sier Professor Axel Müller ved Naturhistorisk Museum på Tøyen og formann i organisasjonskomiteen.

I tillegg er pegmatitter hovedkilde av edelsteiner som topas, akvamarin, granat og turmalin.

Før konferansen ble det organisert ekskursjon til Tysfjord hvor deltakere besøkte The Quartz Corp prosesseringsanlegg og pegmatittgruver på Drag. Etter konferansen ble det arrangert pegmatitt-ekskursjoner i Setesdal og Langesundsfjorden.

I sammenheng med konferansen lages det i samarbeid med Norges Geologiske Forening en ekskursjonsbok kalt «Norwegian Pegmatites I: Tysfjord, Evje-Iveland and Langesundsfjord – NGF Excursion Guide Series 2017-6» og en bok med konferanseforedragene «PEG2017 abstratcs – NGF abstract book series».

Konferansen ble støttet med 250000 NOK fra Norges forskningsråd.

 

Emneord: Mineraler, konferanse, pegmatitt
Publisert 18. juni 2017 00:00 - Sist endret 20. juni 2017 11:11