PRESSEMELDING: Innskrenking av åpningstidene i Botanisk hage som følge av uverdige forhold for tilreisende bostedsløse

Monrads gate på østsiden av Naturhistorisk museum/Botanisk hage og Sars' gate i nordvest har i flere år vært benyttet som campingplass for tilreisende bostedsløse, som har sovet i biler.

I fjor utplasserte Oslo kommune to transportable toaletter på parkeringsplassen mellom Naturhistorisk museum (NHM) og Munch-museet. Kommunen ønsker ikke å gjenta dette i år, siden den opplever det som å legitimere at området benyttes til overnatting.

Resultatet er at de bostedsløse gjør fra seg i de omliggende grøntområdene, deriblant Botanisk hage. I nedenstående kart er det markert med oransje 7 steder hvor det daglig fjernes menneskelig avføring. Øvrige funnsteder er markert med rosa.

Forholdene er uverdige for de bostedsløse, uhygieniske for de besøkende, inkludert barn i barnehagealder, og også ubehagelige for de ansatte som må fjerne ekskrementene.

Som en prøveordning ser derfor NHM seg nødt til å innskrenke åpningstidene for portene i Botanisk hage. Fra og med mandag 13. mai vil portene bare være åpne mellom 0900 og 1700. Vanlig åpningstid i sommerhalvåret er 07-21 på hverdager og 10-21 i helgene. Universitetet i Oslo, NHMs mororganisasjon, vurderer i tillegg å øke vaktholdet i hagen.

Prøveordningen vil være midlertidig.

NHM var Norges mest besøkte museum i 2012, med rundt 660 000 besøkende. Det er med svært tungt hjerte vi går til dette skrittet, og vi anmoder ansvarlige myndigheter om å finne en snarlig løsning på de hygieniske problemene i Monrads gate.

Bortsett fra de reduserte åpningstidene i Botanisk hage har museet sitt vanlige tilbud til publikum.

Museumsdirektør Arne Bjørlykke
22 85 16 43 / 90 09 50 12
arne.bjorlykke@nhm.uio.no

Disse stedene er det funnet avføring i Botanisk hage. Oransje ringer markerer steder der det daglig finnes ekskrementer. Klikk her for større versjon