Ny Victoria i Victoriahuset

Vil vokse seg stor og fin i løpet av et par uker.

Den nye Victorianøkkerosen. Foto: Torstein Helleve, NHM

Oppdatering 22. mai 2013

Den nye nøkkerosen har på tre uker fått ett av de største bladene vi har hatt noen gang. Og nå vil den en tid framover få nye blomster som blomstrer. I ensomhet, bør vi legge til, veksthusene har bare vanlige åpningstider.


Av og til må vi tømme dammen for å skifte ut jorden som victorianøkkerosen vokser i. Nøkkerosen er svært næringskrevende og trives når den får store mengder kukompost.

De fleste dyrker planten som ettårig selv om den er flerårig. Det skyldes at når skuddspissen til planten nærmer seg vannflaten, vil bladene bli mindre og mindre. Vi dyrker planten som flerårig, men vi ønsker store blader.

Derfor bytter vi nå planten med en ny, og setter den så dypt vi kan og i masse næringsrik jord. Den har fått et ordentlig lass med jord og kugjødsel, og skal stå dypere enn tidligere, så nå venter vi store blader!

Victoria cruziana vokser med en voldsom fart, og har en av de hurtigste dannelser av biomasse som finnes. Allerede i neste uke vil det være synlige blader, og i løpet av to-tre uker vil den vokse seg stor og fin.

Les mer om den fascinerende Victoria cruziana

Bildeserie: Så fort vokser et Victoriablad på en uke

Av Finn Ervik, Botanisk hage
Publisert 26. apr. 2013 09:36 - Sist endret 13. des. 2019 11:59