Møt Madonna og the Beast i Botanisk hage

Kunstneren Ilmi Gutzeit Mathiesen har nå skapt ferdig skulpturen "Madonna and the Beast" på stammen av Elias Moes gamle piletre.

Kunstverket "Madonna and the Beast" av Ilmi Gutzeit Mathiesen. Foto: Axel D. Poulsen, NHM, UiO

Kunstneren Ilmi Gutzeit Mathiesen har nå skapt ferdig skulpturen "Madonna and the Beast" på stammen av Elias Moes gamle piletre.

Kunstneren vil presentere den ferdige skulpturen for presse og publikum tirsdag 14.august kl. 12:00 ved Andedammen i Botanisk hage.

Moes pil stod ved Andedammen og ble plantet av overgartner Elias Moe i 1927. Sommeren 2011 ble den felt sammen med sju andre gamle trær som kunne falle ned og være til fare for publikum.

− Vi syntes det ville være for galt om ikke et tre med en slik karakter skulle få en form for ettermæle, sier Axel Dalberg Poulsen, sjef for Botanisk hage.

− Vi gikk derfor ut og etterlyste kunstnere som var interessert i å utføre et kunstverk i stubben som ble stående igjen, samt en del av stammen som vi la igjen til dette formålet. Både stubben og stammen er omtrent 3 meter lange.

Blant de fem innkomne forslagene valgte en lokal jury ut ”Madonna and the Dream” av Ilmi Gutzeit Mathiesen.

Gutzeit Mathiesen er kunstutdannet fra Norge og Tyskland, og har hatt flere separatutstillinger. Hun arbeider med tegning og skulpturer i flere materialer: tre, stål, betong, jern og stein.

Ilmi Gutzeit MathiesenKunstneren Ilmi Guzwir Mathiesen og Moes pil før prosjektet er ferdig. Foto: Axel Dalberg Poulsen, NHM,UIO. Bildet kan lastes opp høyoppløst til pressebruk, mot kredigering Axel Dalberg Poulsen, NHM,UiO

 

“Madonna and the Dream”  ble under arbeidet endret til å hete: “Madonna and the Beast”

Kunstneren forteller:

22. juli 2011 besøkte jeg Botanisk hage for å se på dette store treet, som nettopp var blitt felt pga. sikkerhetshensyn. Treet var kjent som «Moes pil» og var plantet i 1927. Jeg var invitert for å se på det i forbindelse med et utlyst kunstprosjekt: Hvordan kunne den store stubben og en seksjon av stammen bearbeides, slik at Moes pil kunne leve videre som skulptur i hagen?

Under befaringen hørte jeg et høyt smell. Det viste seg å være bomben som sprengte regjeringskvartalet. Inntrykket av det store treet som ligger nede på bakken, samtidig som nyhetene om terroraksjonene kommer, har påvirket uttrykket i skulpturen.

Jeg har montert et hode oppe i den stående stammen – en kvinne bor inne i treet  og hun kikker drømmende ned på den liggende stammen. Jeg har kalt henne Madonna etter Munchs Madonna. I stammen som ligger på bakken har jeg forsøkt å gjenskape det hun ser og må forholde seg til. Assosiasjonene spiller sammen, og det er opp til betrakteren å tolke betydningen av samspillet mellom kvinnen i treet og det hun har foran seg. Rundt henne skyter pilen nye spirer.

Pressebilder

Mer informasjon:
Axel Dalberg
Sjef for Botanisk hage
axel.dalberg@nhm.uio.no
Tlf.: 93028787

Ilmi Gutzeit Mathiesen
ilmimathiesen@getmail.no
Tlf.: 95100359

Publisert 6. aug. 2012 08:00 - Sist endret 15. okt. 2020 20:28