
– Jeg håper brontosaurusen er tilbake. Det er et veldig godt navn på en dinosaur, sier Jørn Hurum.
– Jeg håper brontosaurusen er tilbake. Det er et veldig godt navn på en dinosaur, sier Jørn Hurum.
Island og det omliggende grunne Islandsplatået har tykk oseanisk jordskorpe, bygd opp av unge magmatiske bergarter. Den tykke lagpakken, dominert av basaltiske lavaer, skyldes intens vulkanisme på Island knyttet til en vertikal strøm (søylestrøm) av faste, men varme, bergarter fra den nederste delen av Jordas mantel (ca. 2900 km dyp). Disse bergartene gjennomgår delvis oppsmelting nær overflaten, som følge av trykkavlastning. I en artikkel i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) presenterer Torsvik et al. (2015) ulike data som tyder på at kontinental jordskorpe fra den ytre delen av Grønland's kontinenthylle ligger begravet under den unge basaltiske lagpakken i kystområdene på SØ-Island.
Vikingenes utferdstrang førte ikke bare til plyndringstokter og kulturutveksling, men også til spredning av planter og dyr fra Skandinavia til stedene der vikingene slo seg ned – og vice versa.
Jeg tenker å være så tabloid å si at en missing link har blitt funnet.
Mye kommer til å skje med Vikinghagen i år og de neste årene. Men Vikinghagen er ikke bare det skipsformede anlegget. Også det omkringliggende området hører med, noe som vil bli tydeligere de neste sesongene.
I 2013 fanget frivillige fuglemerkere inn en underlig fugl på Lista. Nå har forskningen endelig gitt svar på hva det var.
Skal rehabilteres.
Lakseparasitten Gyrodactylus salaris blir sett på som så farleg at heile vassdrag vert lagt aude for å få bukt med den. Men kunnskapen vår er tynt fundert.
Flammulina elastica (Sacc.) Redhead & R.H. Petersen
Kjøper unik fossilskatt fra stedet der det verdensberømte primatfossilet «Ida» ble funnet.
Barnebok om 428 millioner år gammel sjøskorpion.
Plutselig er det midt i februar, og ting har gått i en rasende fart siden årsskiftet. I januar var jeg i England, og så på fossile fiskeøgler i museumssamlinger i Leicester og Cambridge.
"På jakt etter tropiske planter".
Universitetsmuseene spiller en avgjørende viktig rolle i formidling av natur- og kulturhistorie, og forvalter samlinger med over 10 millioner gjenstander. Samlingene representerer en uvurderlig skatt for landet vårt. Museene faller imidlertid gang på gang mellom alle stoler når det gjelder finansiering. Det kan ikke Norge være bekjent av.
Det skjer ting ved NHM sjølv om deler av museet er stengt: i dag kom det opp ei fem meter lang fiskeøgle i Brøggers hus.
NHM har ei fuglesamling av internasjonalt format. No er den tilgjengeleg på nett.
– Få er uenige i at vi skal ha kunnskapsbasert naturforvalting. Men kunnskapen som forvaltinga skal baserast på, er mangelfull, seier professor Rune Halvorsen.
Lakrismjeltblåvengen kan vera borte frå norsk jord for godt.
På 1800-tallet dominerte svenskene utforskningen av Svalbard, men den første svenske som besøkte Svalbard kom dit allerede i 1758. Det var Anton Rolandsson Martin.
Storbritannia har mye å være stolt av: Beatles, David Beckham, Harry Potter og Ophthalmosaurus icenicus.
Men fiskeøglefossilet som er oppkalla etter Oljedirektoratet (OD), får ikkje noko eige artsnavn. I alle fall ikkje enno.
Under åpningen av Norsk Geologisk Forenings Vinterkonferanse ble professor Hans Arne Nakrem tildelt NGFs Ærespris. Applausen indikerte at deltakerne mente det var vel fortjent.
Forslaget om å opprette åtte såkalte eventyrskogreservater bryter med prinsippet om vern tuftet på økologisk kunnskap.
Mer fossilrock fra Jørn Hurum og SSSE, denne gangen om monsterøglene på Svalbard. Ida-videoen fra i vår er sett over 5000 ganger.