Unik fossilvegg i Naturhistorisk bibliotek

En hel vegg fylt med 50 millioner år gamle fiske- og plantefossiler pryder nå vårt naturhistoriske bibliotek. Noe tilsvarende finnes ikke andre steder i Europa. Se timelapse-video fra oppbyggingen. 

fliser med fossile fisker og planter montert på vegg

I kjelleren av de geologiske utstillingene finner du vårt naturhistoriske bibliotek hvor små og store besøkende kan fordype seg i et mylder av bøker om natur eller aktiviteter med lego, dyrefigurer og puslespill.

Biblioteket har nå også fått en ny attraksjon litt utenom det vanlige, en hel vegg fylt med ekte fiske- og plantefossiler. Veggen består av mange fossilholdige fliser fra et steinbrudd i Wyoming (USA) som for 50 millioner år siden var bunnen av en stor innsjø.

Til sammen danner veggen et bilde av det yrende livet som befant seg i innsjøen i en tidsperiode mellom 53,5 til 48,5 millioner år siden. Måten fossil-flisene er satt sammen på – med planter i bunn og ulike fiskearter oppover i "vannsøylen" – gjør at hele veggen ser ut som et akvarium med 50 millioner år gammelt liv. 

Fossilveggen unik i europeisk sammenheng, og ifølge leverandøren er dette dette noe av de beste de har produsert. Besøkende i biblioteket kan komme helt inntil veggen, men vi ber om at fossilene ikke berøres. 

Fakta om fossilveggen

For rundt 50 millioner år siden strakte tre store innsjøer seg gjennom Colorado, Wyoming og Utah i USA. Lagene fra disse innsjøene er i dag kjent som Green River-avsetningene. I og rundt innsjøene yret det av liv, og enkelte av dyrene og plantene ble bevart i bunnsedimentene. De fossilførende lagene er fra en fem millioner år lang periode, fra 53,5 til 48,5 millioner år siden.

Fossilveggen er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB

 

bildeliste-fossilveggen

Se timelapse-video fra oppbyggingen av fossilveggen

 
Publisert 26. okt. 2022 10:32 - Sist endret 1. nov. 2022 13:15