Åtte tips til sommeraktiviteter for familien

Her er et lite utvalg av hva du kan oppleve på Naturhistorisk museum i sommer – for deg som kommer med barn.

Buttons med ulike farger og motiver.

Lag en button som et minne fra museet 

(OBS: Buttonsverkstedet er desverre stengt midlertidig mens vi venter på deler til buttonsmaskinene. I mellomtiden har vi tegneverksted.)
Vi har innredet et sommerverksted i Klimahuset, som er åpent hver dag i hele juli.

Der kan du lage din egen button som et minne fra museumsbesøket. Du finner buttonsmaskiner, gamle tidsskrifter fra museumsloftet, ferdigprintede klimabudskap, tegneutstyr og papir i mange ulike farger. I utstillingene finner du rikelig med ideer og inspirasjon. Buttonsverkstedet er inkludert i museumsbilletten.

 

Triceratops og Tyrannosaurus rex i utstillingene i Brøggers hus.
Foto: Lars P. Pettersen, NHM

Se spor etter en ekte dinosaurkamp

Hvem har skadet triceratopsen i de geologiske utstillingene?

Triceratops er en planteetende dinosaur med tre store horn og en kraftig nakkekrave. Den levde samtidig med den fryktinngytende Tyrannosurus rex i Nord-Amerika for 66 millioner år siden. Møt dem begge i de nye utstillingene om jordas historie og livets utvikling. Kanskje var det nettopp en T. rex som skadet Roar, triceratopsen vår? I alle fall er spissen på det ene hornet brukket. Og de som fant Roar, fant også en godt bevart T.rex-tann like ved. Den har vi stilt ut.

Hva tror du kan ha skjedd?

 

Liten gutt leker med små figurer av dinosaurer.
Foto: Lars P. Pettersen, NHM

Lek og les, tegn og brett i vårt nye barnebibliotek

Vårt nye naturfagsbibliotek for barn trenger ingen bruksanvisning.

Her er byggeklosser, lekedyr, putekrok og små «hemmelige» rom som gir plass for lek og utforsking – og en pustepause for foreldre. Du finner et stort utvalg bøker om dyr, planter, stein og dinosaurer for voksne og barn i alle aldre. Tegneverkstedet er åpent hele juli og inkludert i billetten. Der kan barna tegne favorittdyret eller noe de har opplevd på Naturhistorisk museum. Og de kan brette dyr og planter med origamiteknikk. Biblioteket i underetasjen på Brøggers hus er også det perfekte stedet for matpausen. Ta med egen mat og drikke, bruk vannkokeren og spisebordene.

 

Personer nyter piknik på pledd på gresset sett ovenfra.
Foto: Caitlin Delohery / Unsplash

Ta matpausen i Botanisk hage

På Naturhistorisk museum kan du gjerne sette av hele dagen. Til sammen er det så mye å se og oppleve her, at det kan være smart å ta med egen mat og drikke.

Den kan nytes på piknikplenen som ligger i skråningen mot Sars’ gate. Ellers i Botanisk hage er det ikke tillatt å slå seg ned på plenene, og det er ikke lov å grille noe sted i hagen. Er det regn, kan du sitte under glasstaket på Hagehuset mellom Monrads gate og Lids hus. Kjøper du billett til utstillingene, kan du spise medbragt mat på naturfagsbiblioteket i underetasjen på Brøggers hus. Sjekk piknikplenens beliggenhet på Google maps.  

Kafeen Handwerk Botaniske ligger midt i Botanisk hage, i sidefløyen på Tøyen hovedgård, og har stort utvalg deilig mat og is. Åpent alle dager kl 10 - 17, torsdag til 19.30.

 

To personer ser inn i krystallgrotten.
Foto: Lars P. Pettersen, NHM

Sjekk selvlysende krystaller

Den nye krystallgrotten består av tre deler. 

Den ene er en rekonstruert gruvegang bygget opp med 20 tonn glitrende krystaller hentet fra kalkgruvene under Brevik og Eidangerfjorden.  Den andre er en utstilling av 300 varierte og vakre krystaller av kalsitt, alle hentet opp fra de samme gruvene i Telemark. Kalsitt er et av jordas mineraler med størst variasjon i krystallformer. Den tredje delen er en utstilling av selvlysende krystaller fra hele verden. Spesialbelysning aktiverer de fluorescerende mineralene, slik at nye og overraskende farger kommer til syne. Du finner krystallgrotten i Brøggers hus, i kjelleren under de nye utstillingene om jordas historie og livets utvikling.

 

Lie barn bruker sveiv montert på en trestamme.
Foto: Jarli & Jordan, NHM

Utforsk Botanisk hages barneavdelinger

Vi har to hageavdelinger spesielt laget for barns utfoldelse og læring.

Ved Klimahuset finner du en opplevelseshage, Klimahagen, som gir kunnskap om vær og klima gjennom aktiviteter og kunstneriske installasjoner. Kjenn på hvilken stein som er varmest, den svarte eller hvite, eller sveiv i gang trærnes egne fortellinger. Nabohagen er en boltrehage for barn, bygget opp av skulpturer og installasjoner av levende og tørket pil.

 

Mor og datter serr begeistret på utstilling av verdens dyr.
Foto: Lars P. Pettersen; NHM

Reis jorda rundt på 80 minutter 

I utstillingen Verdens dyr kan du gjøre en rundreise på planeten vår og bli kjent med hvilke dyrearter som lever i ulike miljøer eller biotoper.

Zoologene har delt inn verden i syv biogeografiske regioner, og du møter typiske dyr fra alle. Du lærer også om hvordan ulike miljøforhold og menneskelig aktivitet påvirker dyrenes livsvilkår. I tillegg til mer kjente dyr som løve, isbjørn, aper og struts, finner du et av museets mest verdifulle objekter – den tasmanske pungulven. Pungulven levde på den australske øya Tasmania, men arten har vært regnet som utdødd siden 1936. Det finnes bare 100 utstoppede pungulver i verden i dag, og vårt eksemplar er et av de fineste.

Jente titter i mikroskop.
Foto: Lars P. Pettersen, NHM

Bli kjent med meteoritter og stjernestøv

Meteoritter er steiner som har kommet til jorda fra verdensrommet. De er 4,5 milliarder år gamle. Ved å studere steinene kan vi lære om jordas barndom.

I Norge er det til nå funnet 17 meteoritter, og du kan se dem alle hos oss. En av de siste kjente meteorittene lagde hull i taket da den traff en kolonihagehytte i Oslo. Vi har stilt ut både hullet i taket og selve meteoritten. Hver dag faller det tonnevis av meteoritter på jordoverflaten, men de aller fleste er så små at vi ikke ser dem. Vi kan kalle dem stjernestøv. Det vitenskapelige uttrykket er mikrometeoritter. Vi har satt opp mikroskop, slik at du kan få innsyn i denne skjulte verdenen.

Få mest mulig ut av besøket

Ta med mat og drikke, så kan familien tilbringe dagen hos oss. Vi har satt av en egen plen, piknikplenen, der du kan nyte maten din. Det er nemlig ikke lov å slå seg ned på gresset ellers i Botanisk hage. Du kan også spise egen mat under glasstaket i Hagehuset eller i naturfagsbiblioteket i kjelleren under de nye geologiske utstillingene.

Kjøp billetter på forhånd, så sikrer du deg å få plass når det passer best. Barnehager og andre grupper må booke tid på nettet. Kjøp billett og book tid her.

Husk å ta pauser. Utstillingene er fullstappet med spennende historier, så det er mye å fordøye. Da er det fint å sitte på benkene Botanisk hage, strekke ryggen på piknikplenen – eller puste ut i biblioteket.

For en roligere opplevelse, kom tidlig eller sent på dagen, da er det færre folk i utstillingene. Vi har åpent 10 – 17 alle dager hele sommeren.

Publisert 29. juni 2022 13:09 - Sist endret 27. juli 2022 14:27