Parasittveps sjekket ut, men hvem måtte dø?

Hva slags dyr finnes i det nye, forskningsbaserte insekthotellet i Botanisk hage?

Mann med kamera studerer insekthotell.

Hallvard Elven følger spent med på hva som kryper inn i insekthotellet, men han er enda mer spent på hva som kommer ut. Så langt har han funnet parasittveps, men ikke den ufrivillige verten. Foto: Dag Inge Danielsen, NHM

Bilde av graveveps.
Denne gravevepsen startet sitt liv i det forskningsbaserte insekthotellet.
Foto: Hallvard Elven, NHM

Det er det store spørsmålet forskere ved Naturhistorisk museum har stilt seg denne våren – ett år etter hotellåpningen.

Insektforsker Hallvard Elven var nok mest spent av alle, da han i påsken varsomt fjernet fire moduler fra hotellet og tok dem med seg inn i varmen på hjemmekontorlaboratoriet. Dette hadde han sett fram til i lang tid, helt siden han for flere år siden begynte å tenke ut hvordan han kunne bygge en forskningsstasjon for å lære mer om livet i et insekthotell.

Et insekthotell er egentlig et slags oppvekstsenter for larvene til bier og veps. Våren 2020 ble det satt opp et forskningshotell som skulle gi forskerne og publikum ny kunnskap om småkrypene.

Foto av parasittveps
Parasittveps klekket i hotellet. Foto: H. Elven

Konstruksjonen omfatter 16 moduler bestående av rør og avlange hulrom i ulike størrelser. Da fire av disse ble tatt inn i varmen, ble de erstattet av fire nye moduler.

Hensikten med å ta modulene inn var å klekke ut innholdet under kontrollerte forhold. Modulene ble forseglet med gjennomsiktige plastposer, slik at ingen dyr skulle slippe ut. Hallvard Elven  sjekker posene hver dag for å fange opp mulige nyklekkede dyr.

Bilde av hoppeedderkopp
Denne hoppeedderkoppen holder trolig til i hotellet for å finne næring. Foto: Hallvard Elven

– Så langt har det klekket to arter av graveveps, en helsvart og en svart-og-rød, fra hver sin modul. I tillegg har det kommet ut mange titalls bittesmå parasittveps fra en tredje modul, forteller Elven tre uker etter at han tok inn modulene.

Dømt til å dø

–  Parasittveps, også kalt snylteveps, legger sine egg i andre insekters egg eller larver. Dyret som eggene legges i blir en ufrivillig vert for parasittvepsen, og er til syvende og sist dømt til å dø.  Jeg vet ennå ikke hvilken art som utgjør verten i dette tilfellet. Jeg håper parasittvepsene ikke har drept alle individene av verten, og at det snart vil bli klekket et vertsinsekt.

Bildet kan inneholde: pollinator, insekt, leddyr, øye, skadedyr.
Denne øyefluen har trolig overvintret i insekthotellet. Foto: Hallvard Elven

I tillegg har det dukket opp andre dyr: en stikkevepsdronning og et par fluer som trolig overvintret i hullene, noen støvlus, og en bitteliten hoppeedderkopp som trolig bor og jakter i hotellet.

– Så langt har jeg ikke sett noen bier eller murerveps, som er de to andre hovedgruppene av hotellgjester.

Laget for overvintring

Hulrommene og gangene i et insekthotell er konstruert for at bier, graveveps og murerveps skal besøke dem og legge matpakker innover i hulrommet. Biene lager matpakker av pollen og nektar, mens graveveps og murerveps bruker andre insekter som opplagsnæring for avkommet.

På hver matpakke legger hunndyret et egg. Når dette er gjort, kravler hun ut og plugger igjen åpningen med leire, sagmugg, kvae eller lignende. Så gjør hun ikke noe mer. Egget blir til en larve, som eter seg god og feit på nistepakken sin. I løpet av sommeren eller høsten forpupper den seg, fortsatt i hotellets hulgang. Etter en lang og kald vinter, når sola varmer og de første blomstene springer ut, kommer det nye insektet ut og flyr av sted på jakt etter egne reirhull å legge egg i.

Det handler altså om oppvekst og overvintring, ikke overnatting eller husly for dyr som trenger å sove.

Graveveps på vei inn i insekthotellet
Den første observerte gjesten var en graveveps. Foto: Hallvard Elven, NHM

Ble ferdig i mars 2020

Hotellet sto ferdig 15. mars 2020. På grunn av nedstengingen fikk ikke byggherren og insektforskeren sjekket det særlig mange ganger i løpet av sommeren. De få gangene han undersøkte, var det tilsynelatende tomt for gjester. På én visitt så han en graveveps som undersøkte et av hullene. I løpet av sommeren ble ett eller to av hullene i hotellet murt igjen, noe som tyder på at et par dyr hadde vært der og lagt egg. Han regnet likevel ikke med å få mange dyr ut av modulene som ble tatt inn, men kan med glede konstatere at det er mer liv i hotellet enn det som synes på overflaten.

Foto av insekthotell i Botanisk hage tidlig vår
I påsken 2021 var det tid for å ta inn fire av modulene etter insekthotellets første vinter i Botanisk hage.  Foto: Hallvard Elven, NHM
Foto av moduler fra insekthotell som er tatt inn
Modulene ble tatt inn for klekking og utstyrt med plastposer for å fange opp insekter. Foto: Hallvard Elven, NHM

 

Emneord: insekthotell, graveveps, parasittveps, insektforsker Av Dag Inge Danielsen
Publisert 26. apr. 2021 13:59 - Sist endret 24. apr. 2022 08:18