English version of this page

Triceratopsen Roar – den eneste ekte dinosaurskallen i landet

For aller første gang stilles en ekte komplett dinosaur-skalle ut i Norge, takket være en raus gave fra en privatperson.

skalle av Triceraptops med skjelett av Tyrannosaurus i bakgrunnen

Fro 67 millioner år siden tuslet Triceratopsen "Roar" rundt på elvesletter i Nord-Amerika, sammen med andre kjente dinosaurer fra Kritt-tiden, som Tyrannosaurus. 

Museets nye fossil-attraksjon har fått navn etter oslomannen Roar Løvviken, som istendenfor å bruke sparepengene sine på ny bil eller motorsykkel, valgte å kjøpe og donere et dinosaurfossil til Naturhistorisk museum. Til glede for alle museets besøkende. 

Triceratops er en av verdens best kjente dinosaurer med tre svære horn og sin store nakkekrage, og er antakeligvis et dinosaurnavn de aller fleste kjenner til, på lik linje med Tyrannosaurus. 

Roar ble funnet i området Hell Creek formation i Sør-Dakota i USA som er spesielt kjent for dinosaurfossiler. Da utgravningen av Roar ble gjord, ble det funnet en Tyrannosaurus-tann på stedet. Vi vil aldri få vite om vår Triceratops var i direkte kamp med denne Tyrannosaurusen. Triceratops var store dyr, og det er sannsynlig at Tyrannosaur foretrakk mindre byttedyr. Roar har gnagemerker på skjelettet, men de kan ha blitt påført etter Roars død. 

Du finner Roar ved siden av Tyrannosaurusen vår Stan i utstillingen Livets utvikling

Fakta om Roar

 

  • Roar er en Triceratops prorsus
  • Roar er den eneste ekte dinosaurskallen i Norge. Skallen er 80% ekte og er blant de fineste i verden av denne arten.
  • Roar er oppkalt etter donoren Roar Løvviken.
  • Roar hadde en stor nakkekrage og tre lange horn.
  • Roar levde for 67 millioner år siden i Sør-Dakota, USA. Skallen er to meter lang, hornene over øynene nesten én meter lange.
  • Roar var rundt seks meter lang da den levde.
  • Roar var en planteeter. Triceratops har nebb-liknende munn for å kutte planter og mange tenner innover i kjevene for å male opp plantene.
  • Fossilet ble funnet i 2013 og gravd ut i 2016 av den private forskningsinstitusjonen Black Hills Institute.
  • Fossilet lå nedgravd et område som kalles Hell Creek formation bestående av sandstein- og leireavsetninger, og som er svært kjent for sin rikdom av dinosaurfossiler. Området spenner over de amerikanske delstatene Montana, Wyoming, Sør-Dakota og Nord-Dakota. 

Les mer om Roar

I vår museumsbutikk finner du denne spennende og lærrerike barneboken "Roar – historien om en Triceratops". Boka skildrer funnet av den 67 millioner år gamle dinosaur-skallen, prepareringen og reisen fra Hell Creek i Nord Amerika til Naturhistorisk museum i Oslo.  

Kjøp boka i vår nettbutikk

Publisert 6. mai 2022 14:44 - Sist endret 11. mai 2022 10:27