Klimahuset – en sanselig opplevelse

I Klimahusets utstillinger har vi lagt vekt på interaktivitet og sanselige opplevelser som gir innsikt i både de naturlige og menneskeskapte klimaendringene.

Ungdom ser på utstillingen i Klimahuset
Foto: NHM

Klimahuset er en del av Naturhistorisk museum og står i Botanisk hage. Hovedutstillingen innendørs heter «Vi står i det nå» og har ungdom som prioritert målgruppe. Klimahuset har også et eget rom for midlertidige utstillinger med tittelen «Dagens forskning» hvor vi ut 2021 viser en utstilling om smeltende isbreer. Rett utenfor huset finner du Klimahagen som er et tilbud særlig rettet mot våre yngste besøkende. Hovedutstillingens målgruppe er ungdom, men også barn og voksne vil ha glede av å besøke oss.

Hovedutstillingen er delt inn i ulike rom og soner som tar for seg dagens klimaendringer, jordas klimasystem og hvordan vi mennesker påvirker det. Du får se noen av konsekvensene global oppvarming har og ulike måter vi kan løse klimaproblemet på. Til slutt spør vi hva du har mest lyst til å gjøre for å bidra til løsningen.

Hva kan du oppleve?

I Klimahuset kan du blant annet oppleve å få kjenne litt på følelsen av å stå midt i en biesverm eller et stigende hav i vårt multimediale utstillingsrom. Eller du kan studere iskrystaller på nært hold til lyden av smeltende isbreer.

Ta på en 56 millioner år gammel forsteinet trestamme fra den siste masseutryddelsen da en stor del av jordas arter døde ut som følge global oppvarming. I tittekassene kan du se konsekvensene av klimaendringer ved 1,5, 3 og 6 graders oppvarming.

Hva vet du om hvordan vi mennesker bidrar til klimaendringene? På vårt faktabord kan du svare på spørsmål ved hjelp av dreibare skiver.

Hva er din styrke i klimakampen? I løsningssonen kan du scanne deg gjennom fem stasjoner med tiltak du kan gjøre for å bidra til å løse klimaproblemet. Og før du går: Husk å skrive din beskjed til klima- og miljøministeren ved vårt runde bord.

Midlertidig utstilling om smelting av breer

Innerst i lokalet finner du et eget rom for midlertidige utstillinger. Akkurat nå viser vi utstillingen «Kor mange tonn?» om bresmeltingen i fjellet. Den viser historiske brebilder fra 1880 til 1940 vedsiden av nye bilder av de samme breene.

Tittelen på utstillingen viser til hvor mange tonn is som har smeltet vekk. Besøk oss, så får du vite svaret.

Utstillingen står ut 2021 og er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk fjellsenter og NVE og er lånt fra Norsk fjellsenter i Lom.

Klimahagen

Utenfor Klimahuset finner du klimahagen, en opplevelseshage for de aller minste.

Barn som lsveiver på en lyttestasjon i Klimahagen
Foto: Jarli&Jordan/NHM

Klimahagen byr på kunnskap om vær- og klimafenomener gjennom aktiviteter og kunstneriske installasjoner.

Sveiv på lyttestasjoner og hør små fortellinger om vær, natur og årstider. Regner det? Stå under Klimahusets egne foss og se vannet renne ned i bekken og videre inn i et regnbed hvor det er etablert en flomskogmark, naturens egen flomdemper!

Kjenn på den lyse og den mørke steinen. Kjennes de ulike?  Eller legg deg i himmelnettet og se opp på skyene og trekronene.

Klimavennlig bygg

Legg merke til arkitekturen når du er på besøk. Klimahuset er et av Norges mest miljøvennlige bygg og produserer på årsbasis mer energi enn det forbruker.

Sammenlignet med et vanlig bygg på samme størrelse ble det sluppet ut halvparten så mye klimagasser i byggeprosessen. Huset er bygget med kortreiste materialer og taket er dekket av solceller. Overskuddsenergien fra solcellepanelene går til nabobygget Brøggers hus.

B­ygget er utformet for å gi en takvinkel som er optimal for solinnstråling, samtidig som den gir en «pipe-effekt» for den naturlige ventilasjonen i bygget. Det er i tillegg lagt jordsløyfer under gulvet som brukes til kjøling om sommeren og oppvarming på vinteren.

bildeliste-titt-pa-klimahusset

Klimahusets hovedutstilling er utviklet i samarbeid med utstillingsdesignerne SixSides.

Av Ellen Munden Paalgard
Publisert 8. mai 2020 15:10 - Sist endret 1. juli 2021 11:05