Kaffe og Klima: Klimasøksmålet og ungdoms rolle i miljøkampen

Staten står på tiltalebenken i Høyesterett med Natur og Ungdom som en av saksøkerne. Miljøkampen er endret. Verktøykassa er blitt større, plattformene har blitt flere, og i enda større grad enn før finner vi ungdommen i front.

Se opptak av arrangementet som ble strømmet 5.november 2020

Staten er saksøkt for brudd på grunnloven i klimasøksmålet. Rollene er byttet om. Tradisjonelt er det miljøvernere som har vært de tiltale, etter aksjoner eller sivil ulydighet, mens Staten har stått som anklager. 

I fjor sto ungdom i spissen for verdenshistoriens største miljødemonstrasjoner – skolestreikene for klimaet – og Natur og Ungdom fikk sammen med Greta Thunberg Fritt Ords pris 2019. Hva forteller dette om dagens miljøkamp? Og hvor vil den ta oss?

I novemberutgaven av Kaffe & Klima inviterte Klimahuset Gina Gylver fra Natur og Ungdom til samtale. Det starter på et møterom på Natur og Ungdoms sommerleir i 2016, der organisasjonen bestemte at den skulle gå til sak mot staten. Samtalen handlet videre om klimasøksmålet og andre miljøsaker som brenner, og ender opp med Gina Gylvers direkte budskap til Erna Solberg og de andre som sitter med makta i Norge i dag.

Publisert 12. nov. 2020 12:07 - Sist endret 12. nov. 2020 12:07