Kan COP26 redde Parisavtalen?

Klimaendringene skjer nå. Hva kan vi forvente når verdens land igjen samles for å diskutere handling for å få ned klimagassutslippene? Vi spør ekspertene i forkant av årets klimatoppmøte.

paris, eiffeltårnet, parisavtalen

Foto: Wikimedia commons

31. oktober er det klart for et nytt klimatoppmøte, COP26, i Glasgow i Skottland. Det er to år siden siste klimatoppmøte. Til tross for store forventninger, har få land levert planer som er tilstrekkelige for å nå Parisavtalens mål om om å begrense temperaturstigningen på jorda til «godt under» 2 °C, og helst til 1,5 °C. Ifølge FNs klimapanels siste delrapport vil dagens politikk styre verden mot katastrofale klimaendringer.

Etter at COP-møtet ble utsatt i fjor, manglende handling fra verdens land og flere år med synlige konsekvenser av klimaendringer som mer ekstremvær, spør vi:

Hvilke temaer blir de viktigste under årets klimatoppmøte?

Er landene klare til å levere på det de har lovet?

Og hva tar den nye norske regjeringen med seg i bagasjen til Glasgow?

 

Seminaret er for alle som er interessert i klimapolitikk, om du er journalist som skal dekke klimatoppmøtet,  aktivist eller bare nysgjerrig på hvordan det går med Parisavtalen.

 

Innledere (programmet oppdateres!):

- Marianne Karlsen (klimaforhandler for Norge) skal snakke direkte fra Glasgow om hva statene, inkludert Norge, bør og må prioritere for å komme i mål.

- Dagfinn Høybråten (Kirkens Nødhjelp) skal fortelle om hva står på spill og hva  Norge må gjøre i Glasgow, og svare om alt håp er ute hvis Glasgow mislykkes.

- Silje Ask Lundberg (Oil Change International) skal si noe om olje- og gasslands produsentansvar og nye initiativer for felles produksjonskutt.

- Aron Halfen (Caritas Norge) skal snakke om hvorfor økt klimafinansiering for land i Sør er avgjørende for tilliten som underbygger Parisavtalen.

- Kathrine Sund-Henriksen (Forum for utvikling og miljø) skal oppsummere sivilsamfunnets innspill til den norske delegasjonen foran klimatoppmøtet.

Det er begrenset antall plasser i Klimahuset så vi anbefaler alle som vil komme å melde seg på for å sikre seg plass

Seminaret strømmes også direkte via denne lenken.

 

Arrangørene er Forum for utvikling og miljø (ForUM), Naturvernforbundet og Klimahuset.

 

Publisert 20. okt. 2021 15:00 - Sist endret 22. okt. 2021 12:43