Kaffe og klimafilm: Enhver har rett til

I forbindelse med Klimafestivalen 2022 viser vi filmen "Enhver har rett til" hver lørdag og søndag kl. 11 i festivalperioden.

Foto: PlymSerafin/Thomas Østbye

 

Start dagen hos oss med film og kaffe! Vi snurrer klimafilm hver lørdag og søndag de tre siste helgene i januar. Vi har valgt å vise Enhver har rett til, en sterk film om Norges første klimasøksmål. 

I 2016 saksøkte norske miljøorganisasjoner den norske stat, fordi de mente at statens tillatelser til oljeutvinning i Barentshavet var i strid med miljøparagrafen (Grunnloven § 112). Miljøparagrafen har som hensikt å sikre vår og framtidige generasjoners rett til et levelig klima. Saken ble omtalt som århundrets rettssak og skapte stor offentlig debatt. 

Med en observerende form og argumentasjon fra begge sider av saken, tvinger ENHVER HAR RETT TIL til å reflektere over om Norge har ansvar for å verne om naturen og klimaet. Som seer blir du publikum i en rettssak, der grensene mellom juss og politikk går inn i hverandre.

Dokumentaren er filmet utelukkende inne i rettssalen i Borgarting lagmannsrett 2019 og i Høyesteretts hus 2020. Filmen på 31 minutter er et utvalg av om lag 100 timer med rettssak. 

Etter filmen anbefaler vi å se Klimahusets utstilling om klima og klimaendringer.

Vi tar smittevern på alvor og passer på så det ikke er for mange i Klimahuset samtidig.
 

Publisert 6. jan. 2022 10:30 - Sist endret 6. jan. 2022 10:30