Vårt skjulte klimaavtrykk – lansering av forbruksbasert klimaregnskap for Norge

Mye av det vi gjør i hverdagen påvirker klimaet. Kjøttdeigen vi putter i fredagstacoen, genseren vi kjøpte på tilbud, den nye bilen, helgeturen til Barcelona eller oppussingen av kjøkkenet. I et forbruksperspektiv står det private forbruket for nesten to tredjedeler av de totale norske utslippene!

Fabrikkpipe med røyk, tekst om skjulte utslippVi vet at skal vi løse klimakrisen må vi også gjøre noe med måten vi lever på - og mange ønsker nettopp å leve mer bærekraftig. Så hvorfor handler ikke norsk klimapolitikk også om dette?

Det enkle svaret er at de fleste av disse utslippene ikke telles i det norske klimaregnskapet. De er vårt skjulte klimaavtrykk. Utslippene skjer ikke innenfor Norges grenser og dermed er de ikke del av det offisielle klimaregnskapet. Dermed er det heller ikke noe norske politikere prioriterer å gjøre noe med.

I Sverige har de valgt å gjøre noe med dette. De har innført et forbruksbasert klimaregnskap for å få oversikt over de forbruksbaserte utslippene. Framtiden i våre hender mener et slikt regnskap bør innføres i Norge. Siden norske myndigheter ennå ikke har gjort det, har Framtiden i våre hender likeså godt fått utarbeidet et slikt regnskap for Norge selv.

På seminaret får du høre Kjartan Steen-Olsen fra Asplan Viak presentere det norske forbruksbaserte klimaregnskapet og vise oss hvem og hva som står for de største utslippene.

Framtiden i våre hender har dessuten invitert klimanalytiker Jonas Allerup fra det svenske Naturvårdsverket, leder i Framtiden i våre hender Anja Bakken Riise og Mathias Fischer til en samtale i etterkant.

 

PROGRAM

09.00   Velkommen til Klimahuset. Brita Slettemark, leder på Klimahuset

09.00   Hvorfor trenger vi forbruksbasert klimaregnskap   Anja Bakken Rise, FIVH   

09.15   Faglig gjennomgang av rapporten       Kjartan Steen-Olsen, Asplan Viak         

09.30   Forbruksbasert klimaregnskap i Sverige      Jonas Allerup, Naturvårdsverket 

09.40   Samtale mellom Mathias Fischer, Jonas Alleruo og Anja B Riise

10.00   Spørsmål fra publikum via Q&A på zoom

 

Arrangementet strømmes via zoom: https://uio.zoom.us/j/62063142550

Publisert 15. jan. 2021 19:27 - Sist endret 28. jan. 2021 07:48