Ny utstilling garanterer kløe

– Når folk får sett denne utstillingen, kaster de ut katta og vil aldri mer la hunden sove i senga, sa Kristin Halvorsen under åpningen av Parasites – Life Undercover.

 "Parasites – Life Undercover" er en vandreutstilling fra Museum für Naturkunde i Berlin og er sponset av Bayer Health Care - Animal Health. Foto: Unni Irmelin Kvam, NHM

Naturhistorisk museums (NHM) påtroppende styreleder, Kristin Halvorsen, åpnet tirsdag ”Parasites – Life Undercover”. Utstillingen tar for seg hvordan parasitter påvirker mennesker og dyr. Den har i god parasittisk ånd vandret rundt til ulike vertsmuseer og har nå kommet til Oslo, hvor den står til 22. juni.

– Vi i Norge er helsemessig ofte forskånet fra det parasitter fører med seg. Men i andre land er parasitter mer vanlig, også for mennesker. Nå som nordmenn reiser mer, tar vi også mer med oss hjem, sa førstelektor Einar Strømnes, parasittolog ved NHM, under åpningen.

Forskningstyngdepunkt

NHM har lenge vært et nasjonalt tyngdepunkt for forskning på parasitter. Odd Halvorsen, i dag professor emiritus ved NHM, har blant annet forsket på parasitter hos rein og produksjonsdyr. Han understreker betydningen av NHMs forskning på parasitter i Norge og i europeisk sammenheng.

Kristin Halvorsen sier hun har hatt bratt læringskurve siden hun mottok vervet som styreleder ved NHM og var glad for å få omfattende kunnskap om parasitter av Strømnes i forkant av utstillingen. Selv om hun altså så ut til å klø litt mot slutten av omvisningen, før hun smakte på parasittkaken.

Einar Strømnes gir Kristin Halvorsen og Radio Norges utsendte flere grunner til å klø. Foto: Unni Irmelin Kvam, NHM

Av Unni Irmelin Kvam, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 18. des. 2013 09:57 - Sist endret 17. apr. 2018 15:47