Våre minste husdyr: Kjøkken

Selv om man i dag vanligvis ikke har spiskammers, oppbevares det allikevel en mengde matvarer på kjøkkenet som kan bli angrepet av insekter. Innretninger som kjøleskap og fryser er imidlertid for kalde eller tette til at insektene kommer inn. Se derfor godt etter i vanlige skap hvor det oppbevares tørre matvarer som mel, pasta, brød, tørrede frukter og annet. Det finnes en mengde insekter som tar for seg av denne typen matvarer. Her er noen av dem: Melmidd, sagtannet melbille, stor melbille, australsk tyvbille, melmøll, tørrfuktsmøll, sort jordmaur og faraomaur.

Bak kjøkkenbenken eller komfyren, og inne i benkenes skuffseksjoner er steder hvor man ikke kommer til ved vanlig rengjøring. Her kan det samle seg brødsmuler og annet som kan være egnet føde for småkryp. Særlig bør man være på vakt dersom man har skjærefjel i benken. Når fjelen skyves inn faller det ofte av smuler som samler seg opp i bunnen på skapet. Det er i hovesak de samme artene som er nevnt ovenfor vi kan påtreffe her, særlig larver av melbiller og tyvbiller. Tysk kakerlakk er en art som særlig tar for seg av fett, og da de i tillegg vil ha det varmt og hyggelig rundt seg er det ikke uvanlig at de på dagtid samles bak komfyren eller bak kjøleskapet.

Lukten av mat og matvarer tiltrekkes seg ofte insekter, særlig fluer. Husflua er velkjent for de fleste, og vandrer freidig rundt og tar smaksprøver av det den kommer til, men det hender også at kjøkkenet får besøk av kjøttfluer og spyfluer. Disse fluene vil gjerne legg eggene sine i kjøtt og fisk, men dersom ikke matvarene blir stående fremme i lang tid er det ingen fare.

Over tid samles det opp mye fett i avtrekksviften som ofte finnes montert over komfyren. Dette fettet kan fungere som mat for fettglade billelarver, f.eks. fleskeklanner, men også kakerlakken kan finne næring her. Ellers kan det selvfølgelig dukke opp dyr på kjøkkenet som ellers kan forekomme i "hele huset".

Publisert 18. nov. 2009 17:06 - Sist endret 30. mai 2011 15:49