Våre minste husdyr: Veggdyr

Cimex lectularius
Orden: Nebbmunner

ROM: Soverom

Det voksne veggedyret er ovalt og flattrykt, nesten 4-5 mm langt og 3 mm bredt. Fargen er rødbrun - ganske mørkt når dyret har sugd blod. Vingene blir ikke utviklet, og sees kun som to små skjell. Nymfene ligner de voksne dyrene, og gjennomgår sin utvikling gjennom 5 nymfestadier.

Veggedyret var tidligere utbredt og en stor plage i mange områder av landet. Ved hjelp av moderne insektmidler har det nesten blitt utryddet, men synes å ha blitt vanligere igjen de siste 15 årene.

Veggedyret sitter om dagen bortgjemt i sprekker, ofte flere sammen, men kommer om kvelden og natten frem for å finne seg et blodmåltid. Den kravler raskt avsted og kan bevege seg langt i rommet på jagt etter en sovende person eller et gjemmested. For at hunnen skal kunne legge egg kreves det et blodmåltid, og eggene (200-500 pr. hunn) limes fast til underlaget på dyrets gjemmesteder. Utviklingstiden fra egg til voksent insekt tar 2 til 12 måneder, avhengig av temperatur og tilgangen på blod. De voksne dyrene kan greie seg i flere måneder uten blod.

Når veggedyret suger blod stikker den en tynn lansett inn i huden. Oftest biter den på steder som er udekket av klær, f.eks. armer, ben og hals. Et voksent veggedyr bruker 3-5 minutter på å bli mett, og bakkroppen svulmer da opp. Det er stor individuell forskjell på følsomheten ovenfor veggedyrbitt. Neon kan få et kraftig kløende flekk, mens andre ikke merkes ved det i det hele tatt. Det er ikke bevist at veggedyret har noen betydning som sykdomsoverfører hos mennesker og dyr.

Veggedyret kan spres ved flytting av gamle møbler, reisebagasje o.l. Har man mistanke om at det finnes veggedyr på soveværelset er det viktig å sjekke mulige gjemmesteder. Baksiden av skap og bilder, sprekker i panel og lister ved gulv, tak, dører og vinduer er typiske slike gjemmesteder. Når man leter etter veggedyr kan man benytte insektgift på sprayboks (pyrethrum) som vil jage krypene frem fra gjemmestedet, og også ta liv av dem. Ved mer omfattende angrep bør man imidlertid kontakte et skadedyrsfirma.

Publisert 18. nov. 2009 17:03 - Sist endret 8. nov. 2013 11:35