Våre minste husdyr: Loftsfluer

Polenia
Orden: Tovinger

ROM: Loft

Loftsfluene tilhører underfamilien spyfluer. De ligner husfluene og blir ofte forvekslet med dem. Loftsfluene har en mørkt grålig farge. Forkroppen er mer eller mindre tett kledd med gyldne, krøllete hår plassert mellom stive hår eller børster. Bakkroppen har et mønster av mørke og lyse sjatteringer som endres med synsvinkelen slik som hos kjøttfluene (Sarcophagidae). Vingene holdes i hvile nesten helt lagt over hverandre, og ikke sprikende.

Loftsfluer er vanlige og vidt utbredt.

Den vanligste arten innendørs ser ut til å være Polenia rudis. Om sommeren lever loftsfluene fritt utendørs. De spiser nektar og fra blomster, fruktsafter o.l. Loftsfluene har ikke samme uhygieniske levevis som husfluer og spyfluer. Fluene tiltrekkes ikke av friske eller råtne matvarer, åtsler eller avføring. Eggene legges enkeltvis i jord. Etter et par dager klekker larvene som etter hvert borer seg inn i meitemark der de lever som parasitter. Etter et par uker er larven ferdig utvokst og forlater verten. Den forpupper seg i jorden og det voksne insektet klekker etter nok et par uker.

Både høst og vår kan loftsfluer samles i store mengder på solvarme yttervegger, murer, trestammer o.l. Når vinteren nærmer seg søker de overvintringssteder i sprekker og hulrom i trestammer, stubber, fjellknauser, husvegger o.l. Ofte forviller de seg inn i oppvarmede rom i hytter og hus hvor de ofte gjemmer seg bort på loftet. Under vinterdvalen kan man finne dem sittende flere tett sammen i grupper i kroker og sprekker i tak og vegger. Når varmen kommer om våren, eller hvis det fyres hardt om vinteren, kommer fluene frem. De er svært dorske, flyr tungt eller helst bare kryper. Om våren søker de mot lyset og samler seg i vinduer hvor de vil dø om de ikke slipper ut. Dersom temperaturen synker på nytt, trekker de seg unna vinduene og lyset og går i dvale igjen.

Om våren kan loftsfluer samles i store mengder i vinduskarmer på loft og lignende rom hvor de har tilbragt vinteren i dvale.

Det er sjelden at loftsfluer er et så stort problem at det er på tale å bekjempe dem. Kontrolltårnet på Rygge flystasjon har imidlertid vært så sterkt plaget at det har måttet stenge. Å bekjempe larvene er ikke praktisk mulig. Innendørs kan støvsuging være en effektiv måte å fjerne dem på.

Publisert 18. nov. 2009 17:04 - Sist endret 8. nov. 2013 11:20