Mineralbloggen: Mineraler i hverdagen

Søndag 21. oktober 2018 blir det hold foredrag «Mineraler i hverdagen» av Prof. Axel Müller på Naturhistorisk Museum på Tøyen i Geo-rommet, Colletts hus, kl. 14:00-15:00

Hovedtema i foredraget: Elektriske biler og nye mineraler som trenges å lage dem.

Etter stor suksess med foredraget «Mineraler i hverdagen» for to år siden bestemte seg mineralogigruppe ved NHM seg for å holde foredraget en gang til med spennende oppdateringer som inkludere nye forskningsresultater innen anvendt mineralogi.

Mobiltelefoner er laget av 70 forskjellige grunnstoffer – det er mye med tanke på at det bare finnes  92 grunnstoffer i universet! Mobiltelefonen er dermed en av de mest komplekse hverdagsgjenstander som mennesker har skapt. For å skaffe alle disse grunnstoffene må det graves ut 44 forskjellige mineraler på ulike plasser i verden. Hvis en tar utgangspunkt i at en mobiltelefon veier ca. 80 gram, så trenges omtrent 40 tonn gull hvert år for å lage mobiltelefoner.

En av de mest spennende og imponerende teknologiutviklingene i dag er masseproduksjon av elektriske biler (el-biler). Strøm i el-biler lagres i store litium-kobolt batterier. Produksjon av slike batterier har plutselig forårsaket en enorm etterspørsel etter grunnstoffene litium og kobolt. Foredraget vil forklare hvordan utviklingen påvirker forskningen og får oss til å tilfredsstille samfunnets behov av mineralske råstoffer.

Utsnitt av ny NHM-plakat "mineraler i hverdagen" som kan kjøpes i museumsbutikken.

Under foredrag lanserer vi også en ny plakat «Mineraler i hverdagen» laget av mineralogigruppen, med pene bilder av norske mineraler fra mineralsamlingen ved NHM. Bildene ble tatt av Øivind Thorensen. På plakaten er det også en kort forklaring på hvordan disse mineralene blir brukt. Plakaten kan kjøpes under foredraget og fra og med 21. oktober i museumsbutikken for 99 NOK.

Alle er velkommen til foredrag søndag 21. oktober 2018 på Geo-rommet i Colletts hus!

Emneord: Mineralogi, Mineraler, Grunnstoffer, El-biler Av Axel Müller
Publisert 18. okt. 2018 15:59 - Sist endret 26. nov. 2018 09:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere