Internasjonal konferanse om bare en bergart: Pegmatitt

I juni samles 80 eksperter fra 22 land som utveksle kunnskap om den rare bergart pegmatitt. Pegmatitt inneholder edelsteiner, sjeldne metaller og andre viktig råstoffer.

Den 13.-15. juni avholdes 8th International Symposium on Granitic Pegmatites PEG2017 på Agder Universitet i Kristiansand med 80 deltakere fra 22 land.

Tema er veldig fokusert: pegmatitter. Pegmatitter er råstoffkilde for silisiummetall for solselle produksjon, litium for litiumbatterier, tantal for mobiltelefoner og sjeldne jordarter for magneter i vindturbiner. Pegmatitter spiller derfor en viktig rolle for den «grønne» energi skift sier Professor Axel Müller ved Naturhistorisk Museum på Tøyen som er formann i organisasjonskomiteen.

I tillegg er pegmatitter hovedkilde av edelsteiner som topas, akvamarin, granat og turmalin.

Før konferansen blir det ekskursjon til Tysfjord hvor deltakere skal besøke The Quartz Corp prosesseringsanlegg og pegmatittgruver på Drag, og etter konferansen til pegmatitter i Setesdal og Langesundsfjorden.

I sammenheng med konferanse lages i samarbeid med Norges Geologisk Forening en ekskursjonsbok «Norwegian Pegmatites I: Tysfjord, Evje-Iveland and Langesundsfjord – NGF Excursion Guide Series 2017-6» and en bok om konferanseforedrager «PEG2017 abstratcs – NGF abstract book series».

Opplegg støttes med 250000 NOK av Norsk Forskningsråd.

 

Emneord: Mineraler
Publisert 2. juni 2017 11:21 - Sist endret 2. juni 2017 14:06

Dette blir en stilig konferanse. Gleder meg!

Tore Oldeide Elgvin - 2. juni 2017 13:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere