ØGLEGRAVERNE 2015: Øglegraverne 2015 er i gang

Dag tre og frokosten er allerede inntatt. Noen har tilberedt dehydrert havregrøt, andre sverger til Bixit-kjeks med syltetøy.

Den første kvelden gikk med til å sette opp leiren, feste telt med stein og pumpe vann. I går begynte vi på de to første utgravningene. Stemningen er høy og det er godt vær, dette lover bra for årets ekspedisjon.

De lokale i dalen kom oss i møte. Foto: Christina Ekeheien

Vi er «Øglegraverne»: en gruppe med forskere, studenter og frivillige som tilbringer somrene våre med å grave ut fossiler av utdødde havøgler på Svalbard. Gruppa er ledet av professor Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo. I år er vår 10ende feltsesong på Svalbard, i et område 30 km fra Longyearbyen.

I fjor dro Øglegraverne til Flowerdalen, en vakker og grønn dal i Isfjorden. Her håpet vi å finne igjen fire gamle «beinlag» beskrevet av oppdagere på 1800-tallet. Et beinlag er et lag i bergarten der man finner unormalt mange knokler i forhold til steinen over og under. Det lyktes oss å finne igjen alle disse fire i 2014, og tilsammen sanket vi rundt 400 kg overflatemateriale: bein, tenner og skjell. I år er vi nå tilbake for å grave videre inn i disse lagene.

Årets leir. Nederst i bildet kan man skimte toalettet, med utsikt over leirens fjellbekk og drikkevannskilde (vannet hentes lenger oppe!). Foto: Christina Ekeheien

Hva ser vi etter?

Vi reiser 250-235 millioner år tilbake i tid, til en periode i jordas historie kalt trias. Der finner vi mange sære øgler i mange størrelser og former som man ikke finner igjen siden. Her er opprinnelsen til de store gruppene med marine reptiler som fiskeøgler og svaneøgler. Rett før denne perioden startet var det en masseutryddelse som tok knekken på mer enn 90 % av alle arter. Ledige habitater og nisjer åpnet seg for de overlevende dyregruppene. Vi vet svært lite om denne utviklingen hos havøglene, særlig i Arktis. Derfor er vi på jakt etter disse urformene for å finne flere brikker til puslespillet om livets utvikling. Med disse kan vi kanskje forstå mer om gjenopprettelsen av dyrelivet i havet etter masseutryddelser.

Gjengen i full sving med å åpne et ministeinbrudd i det vi kaller «Grippia-laget». Foto: Charlotte Sletten Bjorå, NHM

Så hvem er vi? Gruppa er en flerfoldig gjeng. Øyvind, Lena, Bjørn og Stig er øglegraverveteraner, med felterfaring som strekker seg tilbake til 2004. Av ferskinger har vi Christina, Achim og Ole Frederik – for dem er dette deres aller første øgleutgraving i Arktis. Botaniker Charlotte har vært med gruppa på tur før, i 2011, og er denne gangen med for å ta flere arktiske planteprøver. Resten av oss har vært med tidligere, noen over flere år, og jobber fulltid med prosjektet.

Gruppa består av både geologer og biologer. Her lærer biologistudent Ole Frederik grunnleggende geologiske prinsipper av taphonom Achim. Foto: Charlotte Sletten Bjorå, NHM

Det er knyttet stor spenning til årets ekspedisjon, ikke minst fordi fjorårets var en stor suksess når det gjaldt å lokalisere mulige utgravningssterder. Nå gjelder det å se om de lever opp til forventningene.

Deltakerliste

 • Jørn Hurum (leder) - professor i vertebratpaleontologi ved Naturhistorisk museum
 • Achim Reisdorf (vitenskapelig ansatt) – forsker i taphonomi fra Basel Univerity i Sveits og Naturhistorisk museum i Bern
 • Charlotte Sletten Bjorå – førsteamanuensis i botanikk ved Naturhistorisk museum
 • Lene Liebe Delsett – stipendiat i vertebratpaleontologi ved Naturhistorisk museum
 • Aubrey Jane Roberts – stipendiat i vertebratpaleontologi ved Universitetet i Southampton (UK) i samarbeid med Naturhistorisk museum
 • Victoria Engelschiøn Nash – masterstudent i vertebratpaleontologi ved NTNU i samarbeid med Naturhistorisk museum
 • Ole Frederik Roaldset - masterstudent i vertebratpaleontologi ved Naturhistorisk museum
 • Christina Ekeheien - masterstudent i vertebratpaleontologi ved Naturhistorisk museum
 • Inghild Økland - masterstudent i vertebratpaleontologi ved Naturhistorisk museum
 • Bjørn Lund – forskingstekniker ved Naturhistorisk museum
 • Øyvind Enger – frivillig
 • Stig Larsen – frivillig
 • Lena Kristiansen - frivillig

Denne bloggposten er også publisert på forskning.no


Av Aubrey Roberts og Victoria Engelschøn Nash
Publisert 7. aug. 2015 10:53 - Sist endret 26. aug. 2015 09:05