Italiensk marmorekspert kan redde Operaen fra å bli gulbrun

Kjemiske reaksjoner i akrylbelegget som skal beskytte marmoren, er årsaken til at Operaen gulner, konkluderer NHM-forskere. En av verdens fremste eksperter på bygningsstein kommer til Oslo for å gi råd om hvordan marmoren kan beskyttes.

Foto: Ola Sæther, Uniforum

– På dette feltet kommer vi geologer til kort. Vår anbefaling til Statsbygg var derfor å rådføre seg med forskere som har arbeidet med problemstillinger knyttet til fluorakryl-polymerer og beskyttelse og vedlikehold av marmor, sier professor Elen Roaldset.

Sammen med geologene Rune S. Selbekk og Hans-Jørgen Berg la hun i mai i fjor fram en rapport som konkluderte med at misfargingen i hovedsak skyldes kjemiske reaksjoner i akrylbelegget som skal beskytte marmoren.

Dette rådet har Statsbygg fulgt. En av verdens fremste eksperter på bygningsstein, den italienske kjemiprofessoren Lucia Toniolo, kommer til Oslo 27. og 28. mars for å se på operamarmoren.

Lucia Toniolo er også invitert til å holde et foredrag på Tøyen hovedgård 28. mars om arkitektoniske og vedlikeholdsmessige utfordringer ved bruk av marmor.

Les hele saken i Uniforum

Publisert 13. mars 2014 09:05 - Sist endret 19. jan. 2015 17:07