Edelsteiner

Aquamarin. Foto: Per Aas

Alle edelsteiner er naturlig dannete mineraler. Det finnes også kunstig fremstilte, såkalt syntetiske edelsteiner.

Det er mer enn 4500 kjente mineralspecies på jorda.

Vanlige smykkematerialer som perle, korall og rav er ikke edelsteiner, fordi de er dannet organisk i naturen.

 

Hvilke egenskaper er det som kjennetegner en edelstein?

  • Skjønnheten er helt klart det viktigste kravet, og dette gjenspeiler som regel et minerals farge, glans og gjennomskinnelighet.
  • Holdbarheten er viktig, et edelsteinssmykke må kunne motstå oppskraping og slitasje, som raskt vil minske steinens verdi. Holdbarheten gjenspeiler steinens hardhet, som måles på en relativ hardhetsskala fra 1 (hardheten til talk) til hardhet 10 (diamants hardhet). De fleste edelsteiner har en hardhet på 7 (hardheten til kvarts) eller mer.
  • Sjeldenheten til mineraler som diamant, smaragd, rubin og safir, er med på å gjøre disse til høyt skattede edelsteiner, mens hyppig forekommende mineraler som brukes i smykker, betegnes smykkesteiner. Kvarts er for eksempel et av de vanligste mineralene i jordskorpa og en populær smykkestein, og mørk rød pyrop (en granat) var en moderne smykkestein på attenhundre-tallet, men er lite etterspurt i dag.

Fasettsliping av edelsteiner

Fra venstre: Åttekant trappeslip, antikk sakseslip, oval modifisert briljantslip, rund modifisert briljantslip. Foto: Per Aas

Publisert 18. feb. 2010 15:46 - Sist endret 15. jan. 2015 10:35