Istidsdyr

Dyrene i filmen “Istid!” er dyr fra den spennende istidsfaunaen i Amerika. (Den europeiske istidsfaunaen var like spennende.) Rekonstruksjonene er basert på skjeletter funnet i asfaltdammene ved Rancho LaBrea, Los Angeles.

Fossiler av de fleste av disse dyrene finner du i Geologisk museum.

Mer om pattedyr
Mer om mammuter

Ullhåret mammut (Mammuthus primigenius)

Mammuter fantes over hele den nordlige halvkule under siste istid, også i Norge. De liknet mest på pelskledde indiske elefanter, men hadde mye større støttenner som de brukte som snøskuffer. Både i Sibir og Alaska er det funnet deler av frosne mammut-kadavere.

Sabeltanntiger (Smilodon fatalis)

Sabeltanntigere fantes i Amerika og Asia. De brukte de store hjørnetennene til å drepe tykkhudete, langsomme planteetere. Alle sabeltannkatter hadde korte bakbein og løp ikke så raskt som andre kattedyr. Da maten deres forsvant døde de også ut.

Kjempedovendyr (Paramylodon harlani)

Dovendyrene er egentlig fra Sør-Amerika, og i forhold til andre pattedyr er alle dovendyr svært langsomme og dumme. Under istiden fantes det kjempedovendyr også i Nord-Amerika. De var planteetere som brukte de store klørne sine til å bøye ned grener, og å forsvare seg mot sabeltanntigere og andre rovdyr.

Menneske (Homo sapiens)

Den lille, søte babyen i filmen er en av de første indianerne. Etterkommerne dens utryddet direkte eller indirekte alle de dyrene vi har skrevet om, – og mange andre store dyr. Menneskene kom til Amerika over Beringstredet fra Asia.

I filmen får vi også se andre istidsdyr, blant annet kjempebeltedyret Glyptodon, den kjempestore kjøttetende tranen Titanis og mange flere. Det lille sabeltannekornet er nok derimot fri fantasi….

 

Smilodon

Kvartærtiden

Publisert 5. feb. 2009 14:17 - Sist endret 27. feb. 2019 02:24