Kirsebæralléen i Botanisk hage må fornyes

Fem av trærne i den kjente kirsebæralleen i Botanisk hage er blitt felt den siste uken. Årsaken er at trærne er blitt svært dårlige, med råtne stammer, slik at de kunne utgjøre en fare for publikum.

Merete Berg (t.v.) og Hege Røer Pettersen, begge trepleier/arborist og gartner, synes det er trist at flere av kirsebærtrærne må felles som følge av råteangrep.  (Foto: Dag Inge Danielsen, Naturhistorisk museum)

Ett kirsebærtre i alléen blåste over ende høsten 2016, slik at seks av trærne nå er borte.  

- Vi er foreløpig ikke sikre på hvor mange som må fjernes, ettersom vi ser nærmere på helsetilstanden. Men dette kan bli gjort over en periode på flere år, forteller trepleier og arborist Andreas Løvold, som legger til at noen av de største og farligste greinene over veien fra Sars gate opp mot Tøyen hovedgård også kan komme til å bli kuttet som et sikkerhetstiltak.

Opprinnelig 40 trær

Kirsebæralléen består av 18 trær med prydkirsebær av den fylte kultivaren Prunus avium 'Plena'. Den ble plantet i 1937, og var da en allé med nærmere 40 trær. Trærne i bakre rekke er det imidlertid kun noen få igjen av, og alléen fremstår i dag mer som én trerekke. Den fremre rekken, nærmest Sars’ gate, er relativt intakt og har kun noen få hull grunnet trær som er felt.

Mellom trærne i fremre rad vokser små busker av rosemandel (Prunus triloba 'Multiplex') som ble plantet i 1959. Det var opprinnelig 25 stykker av dem. Disse ble supplert i 1982 med ytterligere 25 planter.

Fra arbeidet med fellingen.  (Foto: Botanisk hage)

Tilstanden dessverre dårlig

- Tilstanden til de gjenværende trærne i kirsebæralleen er dessverre dårlig, forteller Oddmund Fostad, seksjonssjef i Botanisk hage. - Flere trær må felles i de kommende årene av sikkerhetsmessige årsaker. Vi planlegger å plante nye trær, og håper da å kunne bruke samme eller en lignende kultivar, med fylte blomster.  Dette fordi alléen utgjør et prydelement, og blomstring er viktigere enn fruktsetting.

Kirsebærtrærne i skråningen ned mot inngangen fra Sars’ gate pleier å blomstre omkring 17. mai hvert år, og er en av de store attraksjonene i  Botanisk hage.

Foto: Botanisk hage.
Foto: Botanisk hage
Foto: Botanisk hage

 

Publisert 25. jan. 2017 22:51 - Sist endret 12. des. 2019 21:15