Dagny Tande Lids botaniske tegninger

Dagny Tande LidDagny Tande Lid undertegner gavebrevet til universitetet. Foto: Universitetshistorisk fotobase

Dagny Tande Lid ble født 25. mai 1903 i Nissedal i Telemark, og døde 28. januar 1998. Hun tok sin utdannelse ved Statens Haandverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunst-akademi i årene 1928-1933. I 1936 giftet hun seg med botanikeren Johannes Lid.

Mest kjent er hun for sine botaniske illustrasjoner, kanskje spesielt Norsk Flora, forfattet av hennes mann. Hun illustrerte også et stort antall andre bøker, og ble verdensberømt for disse tegningene, som klarte å være vitenskapelig gode gjengivelser og vakre på samme tid.

Hun hadde utallige utstillinger, hun illustrerte porselensserviser, glass, kort/brevark, frimerker, skjeer og en rekke bøker og artikler – alle med botaniske motiver. Hun forfattet et tyvetalls bøker og ga ut plater med dikt til melodier av komponisten Reidar Thommessen.

Gjennom gavebrev av 10. januar 1979 ble alle hennes botaniske tegninger gitt til Universitetet i Oslo ved Botanisk museum. På disse sidene viser vi et lite utvalg av produksjonen hennes. Bildene er de samme som tidligere hang i den permanente utstillingen i Botanisk museum.

Utstillingen ble stengt for noen år siden fordi illustrasjonene hadde begynt å blekne i lyset. Det ble da satt i gang en prosess med tanke på å digitalisere illustrasjonene for å igjen gjøre dem tilgjengelige for publikum, slik Dagny Tande Lid selv ønsket. Dette arbeidet har blitt utført av NHM og Universitetsbiblioteket ved UiO.

Til tegningene

BokomslagForsiden til Olav Gjærevolls Fjellflora, illustrert av Dagny Tande Lid.

Publisert 26. mars 2010 14:59 - Sist endret 15. jan. 2015 10:25