Biologisk mangfold (zoologi)
Ungdomsskolen: I dette opplegget ser vi nærmere på sentrale spørsmål i økologien knyttet til biodiversitet. Eksempler på tema som blir som blir berørt er hvordan bestemmer vi biodiversitet, hvorfor finnes det så mange arter i tropene og et avtagende antall når man beveger seg mot høyere breddegrader. På tilsvarende måte – hvorfor avtar det biologiske mangfoldet med økende høyde over havet?

Hvorfor finnes det så mange dyrearter i regnskogen?
Dette lærer elevene
- Hva er biodiversitet?
- Sammenheng mellom klimasoner, høyde over havet og biodiversitet
- Endemiske og kosmopolitiske arter
- Kjennetegn på noen viktige økosystemer
- Hvorfor vi må ta vare på det biologiske mangfoldet
Gjennom en omvisning i Dyregeografisk sal på Zoologisk museum ser vi på mangfoldet av dyr på Jorda. Vi ser på dyrenes særegenheter og grunnen til at det er kjent seks ganger så mange dyre- som plantearter. Opplegget tar for seg fordelingen av dyrelivet fra tropenes varme regnskoger til polområdenes kalde isøder. Vi ser også på hovedtrekkene i fordelingen av arter i Jordas ulike klimasoner. I tillegg tar vi opp sammenhengen mellom biodiversitet og størrelsen på et område, som for eksempel en øy, og hvorfor det er viktig å ta vare på Jordas biodiversitet.
Beskrivelse av opplegget
Opplegget foregår som en omvisning. Det er ingen for- eller etterarbeid til dette opplegget, men klasser får alltid bedre utbytte av omvisningen hvis de er forberedt. Det forutsettes at elevene kjenner begreper som:
- Økosystem
- Primærproduksjon
- Systematikk
- Utbredelse
- Utdødd og nålevende
Museumslærer
Omvisningen foregår med museumslærer i Dyregeografisk sal på Zoologisk museum (Colletts hus).
Varighet
90 min