Hvor levde Ida?

Kart over Tyskland med Messel markertIda ble funnet i 1983, i et tidligere oljeskiferbrudd med navnet Messel i nærheten av Frankfurt. Messel stod på den tiden i fare for å bli omgjort til søppelfylling. Det var godt kjent at Messel inneholdt en stor mengde unike fossiler, og det ble drevet en intens fossiljakt av både profesjonelle og amatører for å få avdekket godbitene mens muligheten ennå var der.

I 1995 ble søppelplanene endelig skrinlagt, og Messel havnet på UNESCOs verdensarvliste. Men tyske myndigheter stod nå overfor et nytt problem: Hva skulle man gjøre med alle fossilene som nå befant seg i privat eie?

De kan det nemlig ikke forskes på. Fossilene må kunne studeres av andre forskere, slik at slutninger og konklusjoner kan etterprøves. Med alle fossilene som nå befant seg på private hender, risikerte man at verdifull kunnskap gikk tapt fordi eierne fryktet straffeforfølgelse for ulovlig fossiljakt.

Tyske myndigheter bestemte seg derfor for å gi et amnesti for Messel-fossiler utgravd før 1995. Dermed ble eieren av Ida i stand til å selge henne lovlig, om hun eller han skulle ønske det.

MesselMessel i dag.

Publisert 18. mai 2011 15:58 - Sist endret 27. feb. 2019 04:32