Monter med tidlige pattedyr

 Klikk på et fossilBarunlestes butleri Asioryctes nemegtensis Zalambdalestes lechei Asioryctes nemegtensis Morganucodon oehleri Catopsbaatar catopsaloides Catopsbaatar catopsaloides Chulsanbaatar vulgaris Chulsanbaatar vulgaris
Pattedyrene er de mest intelligente av alle dyr. Pattedyrene er jevnvarme, og har kroppen dekket med pels. De føder levende unger (unntatt kloakkdyr som legger egg), gir ungene melk og har barnepleie. De fleste er landdyr, men noen er tilpasset til å leve i vann og noen til å leve i luften. De utviklet seg fra pattedyrlignende krypdyr mot slutten av trias.
Pattedyrene dukket opp nærmest på samme tid som dinosaurene, i andre halvdel av trias for vel 230 millioner år siden. Det var de pattedyrlignende krypdyrene som ga opphav til pattedyrene. I løpet av de første to tredjedelene av pattedyrenes historie, da dinosaurene hersket på land, var pattedyrene veldig små nattdyr på størrelse med mus og rotter. Da dinosaurene døde ut for omtrent 65 millioner år siden, var pattedyrene godt forberedt til å kunne tilpasse seg de forskjellige økologiske nisjer, og deres hurtige utvikling begynte. Multituberkulatene er en utdødd sidegren av pattedyrene, de første altetende pattedyr. De hadde kraftige fortenner, som lignet på tennene til våre dagers gnagere, og lange knudrete jeksler. Multituberkulatene var tallrike i sen kritt og i begynnelsen av tertiær. De døde ut i oligocen, for omtrent 35 millioner år siden, sannsynligvis ble de utkonkurrert av gnagere.

Liste over innholdet i Monter med tidlige pattedyr
Vil du vite mer om dette? Faktaside om mesozoiske pattedyr

Publisert 18. mai 2011 16:00 - Sist endret 11. okt. 2011 13:50